UDRUGE NAKON KORONE U Udruzi 'Bolje sutra' strahovali da će se financiranje ugasiti, ali ipak nastavljaju s aktivnostima

Posebno nas raduje što ćemo ovih dana nastaviti s aktivnostima Socijalno uključivanje i jačanje marginaliziranih skupina putem mobilnog mentora – SUJ3M osposobljavanje za ECDL operatera za osobe s invaliditetom, poručuju iz udruge 'Bolje sutra'

 

Nadamo se da je 'koronakriza' iza nas, a ispred nas je još uvijek neizvjesnost hoćemo li zadržati radna mjesta, hoće li budžeti izdržati od prvog do prvog, a u istom glibu nalaze se i udruge osoba s invaliditetom. Mnoge od njih strahovale su da će morati zatvoriti vrata, mnoge od njih se jedva održavaju na površini, ali  kakvo je zapravo stanje, u narednim tjednima reći će nam sami predsjednici udruga, ili barem oni koji se odazovu kratkom upitu redakcije. 

 Zanimalo nas je dakle funkcioniranje udruga nakon korone, teče li sve prema planu, može li udruga financijski provoditi projekte koji su u tijeku, što je s budućim aktivnostima i zbog čega eventualno strahuju? Prvi odgovor stigao je iz udruge Bolje sutra, Koprivnica:

- Udruga osoba s invaliditetom 'Bolje sutra' grada Koprivnice ima prostor u Centru za odgoj i obrazovanje i rehabilitaciju što znači da je rad za vrijeme epidemije bio prekinut u tom prostoru te su se sve aktivnosti odvijale od kuće; online, osim pružanja usluge osobne asistencije. Za sve članove i zaposlenike situacija je bila teška zato što svi članovi nemaju informatičku opremu te nisu mogli pratiti online aktivnosti.

U to vrijeme je bio prekinut i prijevoz prilagođenim kombi vozilom 'Od vrata do vrata' što je značajno otežalo svakodnevno življenje osoba s invaliditetom. Strahovali smo za sve. Posebno da će se financiranje udruga osoba s invaliditetom ugasiti- kazala nam je Marija Mraz.

 Sada već postoje naznake, tj.odobreni projekti koji će omogućiti nastavak rada pa i razvoj novih usluga. Strahujemo uvijek kada neki projekt/program završava hoće li biti nastavak istog  - istaknula je Marija i  dodala kako polako nastavljaju s redovitim  aktivnostima.

- Posebno nas raduje što ćemo ovih dana nastaviti s aktivnostima Socijalno uključivanje i jačanje marginaliziranih skupina putem mobilnog mentora – SUJ3M osposobljavanje za ECDL operatera za osobe s invaliditetom u svrhu jačanja kapaciteta ciljanih skupina na teme: Osnove korištenja osobnih računala, korištenje Windows OS-a te popratnih alata poput Microsoft Office.

Program je verificiran te će biti upisan u radnu knjižicu. Polaznici radionica će dobiti diplomu – Europska računalna diploma kao potvrda o stečenim vještinama informatičke pismenosti, kojom osoba dokazuje poznavanje rada na računalu prema ECDL normama. Uz ECDL diplomu, korisnici će dobiti i diplomu računalnog operatera od Pučkog otvorenog učilišta Algebre – izvoditelja ovih edukacija, kojom se upisuje zvanje u radnu knjižicu.

- Kroz projekt će se korisnicima osigurati i Mobilni mentori koji će prenositi stečena znanja na osobe s invaliditetom. Ključno je napomenuti kako će se Mobilni mentor posvetiti svakom korisniku pojedinačno, odnosno jedan na jedan - zaključila je Marija Mraz.

 

Autor: Anita Blažinović