DUO DARMAR Mladi glazbenici podržali URIHO-v projekt 'Volim Zagreb' kojim osobe s invaliditetom sudjeluju u obnovi grada

Ideja o pomoći gradu kupnjom URIHO-vih majica 'Volim Zagreb' je odlična jer se osim pomoći gradu, uz naše malo zadovoljstvo - samu svirku - ujedno podržava i očuvanje radnih mjesta osoba s invaliditetom, kaže Gorana, mama talentiranog dvojca

 

Budući da nas glazba sve oplemenjuje i donosi sretne trenutke druženja i radosti, a kako  u vrijeme pandemije nije bilo mogućnosti za fizičko druženje, duo DarMar snimio je pjesmu 'Bože, čuvaj Hrvatsku'- #OstaniDoma verziju.  

U jeku pandemije Zagreb je snašao i potres pa su dečki osjetili potrebu pomoći onima kojima je pomoć potrebna i odlučili  kupnjom majica iz ustanove URIHO 'Volim Zagreb' i vještinama koje imaju snimiti i jednu pjesmu za Zagreb, odnosno, 'Zagrabi Mando'.

- Ideja o pomoći gradu kupnjom URIHO-vih majica 'Volim Zagreb' je odlična jer se osim pomoći gradu, uz naše malo zadovoljstvo - samu svirku ujedno podržava i očuvanje radnih mjesta osoba s invaliditetom. Izrazito sam ponosna što kroz ovaj projekt mogu, osim poticanja djece na glazbene vještine, buditi i razvijati njihove socijalne i emocionalne kompetencije.

Volimo Zagreb - naš grad i srećom nismo stradali u potresu pa smo ponosni da možemo barem malo pomoći - kazala je mama Gorana Tomašić Šragalj za In Portal.

Duo DarMar čine braća Dario i Mrio Šragalj iz Zagreba koji su se oboje počeli već u najranijoj dobi baviti glazbom. Dario ima 13 godina, a mlađi brat Mario deset.

Kako je i njihova mama Gorana glazbenica, profesorica flaute i voditeljica glazbenog programa za vrtiće, usmjeravala je i svoje dečke prema glazbi od najranije dobi.

Dario je počeo svirati sa šest godina gitaru, a danas je 5. razred Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu (kod profesora Branka Pralice). Mario svira blokflautu od svoje 5. godine, a poduku je dobio od mame i danas je 1. razred klavira u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu kod profesorice Barbare Bego, a i dalje redovno svira blokflautu.

Dečki su svoje prve nastupe ostvarili već u vrtiću na poticaj odgajateljica. Prvo u svojim grupama, a kasnije za mnogobrojnu djecu i u velikim dvoranama što je bilo izrazito dobro prihvaćeno i zamijećeno kako od djece, tako i od djelatnika i  stručnih suradnika. Jedan njihov nastup zabilježen je i osvrtom u 'Školskim novinama'. Ubrzo su počeli svirati i na školskim priredbama, ali isto tako i izvan odgojno - obrazovnih institucija.

Imali su do sada velik broj nastupa, a  za istaknut su sljedeći: nekoliko godina za redom na 'Srednjovjekovnim svečanostima' u Dvoru Veliki Tabor, Advent u Dvoru Veliki Tabor, na Promociji Zbornika dječjih likovnih radova na temu Legende o Veroniki Desinićkoj u Dvoru Veliki Tabor, otvorenje izložbe 'Dvorci Hrvatskog zagorja' u Klanjcu, Dani Dugava, 'Otkrivamo mlade talente'- Knjižnice grada Zagreba; Koncert na Glazbenoj ljetnoj večeri u Vrbovskom, Otvorenje izložbe 'Kamačnik' Juraja Šraglja u Vrbovskom i u Zgrebu u Društvu 'Goranin',predstavljanje knjige psihijatra Veljka Đorđevića 'Ožiljci zivota' u Vrbovskom, česti nastupi u Muzeju 'Staro selo' u Kumrovcu, u Centru za rehabilitaciju u Sloboštini povodom 1. likovne radionice 'Mali Montmartre' te nebrojeno puno nastupa u Vrtiću Tratinčica u Zagrebu i u OŠ Frana Galovića u Zagrebu. Značajan je i nastup na obilježavanju Dana holokausta (siječanj, 2019. u Vrbovskom) gdje su Dario i Mario, kao ponosni praunuci Katarine i Antuna Šragalj koji su odlikovani Medaljom 'Pravednici među narodima' od države Izrael, zasvirali prigodne tradicionalne židovske pjesme.

Njihovi nastupi su često medijski popraćeni na radijskim emisijama, a  bili su gosti izvođači i gosti sugovornici u emisijama Hrvatskog radija 'Stigla je pošta', 'Glazbena kutijica', 'Čičak' i 'Umijeće odrastanja'.

S obzirom na različitosti prigoda koje su uveličavali svojom glazbom na njihovu repertoaru se mogu naći klasične skladbe od renesansnih i baroknih plesova, klasika, modernije skladbe, a nisu im strane ni popularne dječje pjesme, kao ni tradicijske pjesme naroda iz cijeloga svijeta.

Izvedbu Zagrabi Mando poslušajte na www.youtube.com/watch?v=RpLp1I7NnnM.

 

Autor: Anita Blažinović

 

 

 

 

 

Povezane vijesti