KRIŽEVCI Čokolaterija Hedona u kojoj rade osobe s invaliditetom dobila nagradu Razvojne banke Vijeća Europe

Prepoznajući socijalno poduzetništvo kao način inovativnog pristupa postojećim socijalnim problemima, Hedona doprinosi suzbijanju siromaštva i povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom

 

Križevačka čokolaterija Hedona ponosni je dobitnik prestižne nagrade Razvojne banke Vijeća Europe za socijalnu koheziju na inovativan i učinkovit način. Riječ je o godišnjem natječaju za prepoznavanje projekata koji se bave gorućim socijalnim pitanjima u jednoj od 42 zemlje članice te razvojne banke.

Na natječaj su bila prijavljena 84 projekta. Procjenjivali su se kriteriji utjecaja, održivosti i inovativnosti. Između sedam projekata koji su ušli u uži izbor, pobijedio je  poslovni model tvrtke Hedona iz Križevaca, društvenog poduzeća sa statusom integrativne radionice, koje proizvodi čokoladne i slastičarske proizvode, a zapošljava uglavnom osobe s invaliditetom. Prepoznajući socijalno poduzetništvo kao način inovativnog pristupa postojećim socijalnim problemima, tvrtka doprinosi suzbijanju siromaštva i povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Podrška integraciji takvih osoba u Hedoninu slučaju rezultira opipljivim socijalnim učinkom, a inicijativa je provodljiva i u drugim europskim zemljama.

-Pomoć integriranju najugroženijih građana jedan je od tri strateška prioriteta CEB-a, čime je pobjednički projekt u potpunosti u skladu s njegovim načelima - rekla je Snežana Samardžić-Marković, predsjednica žirija, generalna direktorica za demokraciju pri Vijeću Europe.

 Kako javlja Glas Podravine i Prigorja, Hedona će tako dobiti nagradu od 25.000 eura za značajan doprinos društvenoj koheziji na inovativan i učinkovit način, a bit će joj dodijeljena 27. studenoga u Strasbourgu.

Direktorica Hedone, Alemka Lončar zahvalila se na ovom iznimnom priznanju, kao i nagradi koja će pridonijeti novim zapošljavanjima, poboljšanju društvenog statusa i kvalitete života osoba koje nemaju nikakve ili imaju smanjene mogućnosti zaposlenja na otvorenom tržištu rada.

 

Autor: Klaudija Klanjčić