DOSTI Važnosti integriranja usluge osobne asistencije u sustav socijalnih usluga

Cilj projekta 'Za bolji život' je doprinijeti što većoj socijalnoj uključenosti i neovisnosti osoba s invaliditetom, unapređenje kvalitete života korisnika usluge, ravnopravnije sudjelovanje u društvu kao i sprječavanje njihove institucionalizacije

 

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održalo je prošli tjedan okrugli stol na temu 'Važnosti integriranja usluge osobne asistencije u sustav socijalnih usluga' u sklopu projekta 'Za bolji život III' koji je usmjeren na razvoj usluge osobne asistencije za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta. Sam projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., 'Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom faza II'.

Okrugli stol je prigodnim riječima otvorila predsjednica Društva Miljenka Radović te je istaknula važnost pružanja usluge osobne asistencije za članove Društva. Posebno je istaknula potrebu reguliranja navedene usluge, odnosno uvrštavanje iste u socijalnu uslugu u okviru Zakona o socijalnoj skrbi kao i donošenje posebnog Zakona o pružanju usluge osobne asistencije.

Na okruglom stolu su prisustvovali korisnici usluge osobne asistencije, osobne asistentice, suradnici na projektu te zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec Nikola Hren, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović te predstavnici jedinica lokalne samouprave i pojedinih udruga koje djeluju na području Međimurske županije.

Voditelj projekta 'Za bolji život III' Denis Frančešević prezentirao je svima prisutnima informacije o projektu i o aktivnostima te rezultatima dosadašnje provedbe projekta. Uslugu osobne asistencije koriste osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima na području Međimurske županije.

Cilj projekta je doprinijeti što većoj socijalnoj uključenosti i neovisnosti osoba s invaliditetom, unapređenje kvalitete života korisnika usluge, ravnopravnije sudjelovanje u društvu kao i sprečavanje njihove institucionalizacije. Tijekom provedbe projekta pruženo je preko 25000 sati usluge osobne asistencije. Održane su dvije edukacija osobnih asistentica te korisnika usluge osobne asistencije. Provode se supervizijski sastanci, redovito se obilaze korisnici usluge te se izrađuju i objavljuju članci u medijima zbog podizanja svijesti javnosti o važnosti usluge osobne asistencije za osobe s tjelesnim invaliditetom.

Nakon voditelja projekta prisutnima se obratila Ivana Vranović, socijalna radnica i predstavnica Centra za socijalnu skrb Čakovec. Upoznala je prisutne s pravnim okvirom i sustavom socijalne skrbi za osobe s invaliditetom. Zatim je riječ preuzela Lea Jurković, socijalna radnica, te je opisala kompleksnost odnosa između korisnika osobne asistencije i osobnih asistenata.

Potom je Miroslav Mačković, predsjednik Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije prenio  njihova iskustva u pružanju usluge osobne asistencije.

Predsjednica Društva, Miljenka Radović zahvalila se svim prisutnima te je nakon okruglog stola održan prigodni domjenak.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti