MOJA PRIČA Stipo Margić

Stipo Margić dobitnik je izravne rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu za osmišljavanje ideje za aplikaciju 'Liberato'. Osnovna namjena aplikacije je ukazivanje osobama s invaliditetom na pristupačne i nepristupačne objekte javne namjene

 

Stipo Margić ima 26 godina, rođen je i odrastao u Splitu gdje trenutno studira Informacijsku tehnologiju na Odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu.

 -Bolujem od jako rijetke neurološke bolesti, odnosno, Fridriksove ataksije', koja uz sebe veže mnoge druge zdravstvene probleme npr. gastritis, loš vid i usporen govor i to su  su samo  neki koji su mene 'napali, u svojoj prošlosti imao sam blizu 50 ozljeda, ali, na sreću, već duže vremena sam stabilno.

Moja bolest se javila tek u osnovnoj školi, majka je vidjela promjene u mom načinu hoda, trčanju, ali doktori su joj govorili da je to normalno za moju dob, bio sam malo deblji i visok za svoju dob. Upisali su me u sport kako bi se više kretao i izgubio na kilaži. Kad sam krenuo u srednju školu psihologica je zahtijevala pregled specijaliste kako bi se utvrdilo da mi stvarno nije ništa. Nakon nekoliko mjeseci čekanja na pregled, na prvom pregledu ustanovljena mi je periferna senzomotorna neuropatija ali za potpunu sliku trebao sam napraviti dodatne pretrage. Nakon četiri godine lutanja, bezbrojnih uboda, bolnih testiranja i fizikalne terapije dobio sam nalaz s kojim su ustanovili krajnju dijagnozu. U međuvremenu, moj hod se drastično pogoršao, čak sam i koljena operirao. Kako bih se i dalje fizički aktivirao upisao sam se teretanu i bila je to ljubav na prvi trening. I danas treniram, s pauzama - priča Stipo.

Stipo kaže kako nije imao posebno loša iskustva s profesorima u školi, dok neki učenici nisu mogli shvatiti kako to da može hodati, a osoba s invaliditetom jest. Sve do jedne večeri 2013. godine kada je zadobio trostruki prijelom potkoljenice, nakon nekoliko mjeseci imao je i predinfarktno stanje i u dogovoru  s doktorima odlučio je da je lakše i sigurnije da počne koristiti aktivna invalidska kolica.

- Nakon pet godina, vidio sam da mnogi moji prijatelji završavaju fakultet, a ja nisam ništa postigao. Na nagovor moje tadašnje djevojke i želje za nečim više, pisao sam državnu maturu i upisao fakultet. Zahvaljujući kolegama, profesorima nikad nisam osjetio nikakve arhitektonske i društvene prepreke koje okružuju sve osobe s invaliditetom u gradu Splitu. Prije fakulteta sam volontirao pola godine u CZSS Split na projektu 'Svi zajedno', a trenutno sam osnivač i predsjednik Udruge 'Liberato' koja je krenula kao ideja o interaktivnoj mapi grada Splita koju bi koristile osobe s invaliditetom - kaže nam Stipo.  Bila je to želja da spoji svoje tehničko znanje i ljubav prema programiranju sa svojim životnim problemom.

- Osnovne zadaće kao pronalazak fakulteta, odlazak u banku ili na sportsku aktivnost, pa i izlazak na piće izazivao je ogroman problem poput nedostupnih informacija, netočnih informacija, a osobe koje pružaju informacije često ne shvaćaju ozbiljnost problema - kaže Margić i dodaje kako Liberato kreira svijest u ljudima kako izgraditi bolji svijet s mogućnošću pristupa za svakoga, uključujući osobe s invaliditetom s besplatnim, inovativnim, efektivnim i obrazovnim događajima kao uvaženu javnu uslugu.

 Vizija projekta Liberato je  svijet u kojem osobe s invaliditetom imaju interaktivnu platformu s informacijama koje im pomažu u prelaženju prepreka. Ideja je i svaki prostor bude dostupan svima u svakom gradu u budućnosti.

-Projekt je osvojio prvo mjesto na natjecanju Splitsko - dalmatinske Županije StartIT, kao i izravnu rektorovu nagradu za uspješno izvršavanje studentskih obveza i ostvarivanje iznimnog uspjeha u javnom djelovanju i društveno-korisnim aktivnostima na Sveučilištu u Splitu i široj društvenoj zajednici za osmišljavanje aplikacije 'Liberato'.

Trenutno smo prijavljeni na Studentski poduzetnički inkubator koji nam pomaže unaprijediti znanja o marketingu i financijama kako bi mogli i dalje razvijati ovaj projekt.

Prva verzija je objavljenja već u veljači, dok je nova verzija koja će biti pristupačna za slijepe i slabovidne osobe planirana za prosinac 2020. godine - pojašnjava nam Stipo.

-Trenutno sam sretno slobodan, uz fakultet, udrugu, programiranje i trening jednostavno nemam vremena za ništa drugo, te smatram da ne bih mogao nekome dati ono što želi, odnosno, dati se nekome potpuno. Svaki slobodan trenutak provodim s obitelji ili s prijateljima na putu, klubovima i slično.

Kako dosta doktora uopće ne zna za moju bolest, imao sam u početku jako velikih problema  u ostvarivanju prava, ali sada sam i s tim gotov, nemam problema s produživanjima i slično - kaže Margić.

Želio bih se u budućnosti baviti s ovim što sam započeo s kolegama, uz pomoć znanja i vještina iz tehnike pomagati osobama s invaliditetom, mapa je samo jedan od projekata koji bi mogao pomoći u ostvarivanju tog cilja.

Mislim da je svatko pisac svoje sreće i da svatko ima svoju priču, tako da nema nekog unikatnog načina kako nešto postići u životu, ali siguran sam da se  radom, željom, vremenom i najviše strpljenjem može uspjeti bez obzira jeste li osoba s invaliditetom ili ne i bez obzira u kojem sektoru radite.  Ovo je samo moja priča 'That is how I roll'- otkotrljao je Stipo svoju priču za ovaj put.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti