POREČ Projekt prilagodbe Eufrazijeve bazilike i starogradske jezgre osobama s invaliditetom

Opis mozaika Eufrazijeve bazilike izrađen je u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaičnih prikazanja kojima je oslikana unutrašnjost najznačajnijeg kulturnog dobra Poreča

 

Projekt USEFALL (USEFALL - UNESCO Site Experience For All), koji je Grad Poreč proveo zajedno s Gradom Ravennom, Fondacijom Aquileia i Venecijanskim klasterom, te Gradom Splitom, ušao je u uži izbor za nagradu REGIOSTARS Europske komisije.

Kako je navedeno u kandidaturi, radi se o projektu koji želi omogućiti što bolju pristupačnost bogate UNESCO kulturne baštine svima, bez obzira na različite potrebe ili otežanu pokretljivost. U projekt su, uz Eufrazijevu baziliku, bili uključeni i Nova bazilika svetog Apolinarija u Ravenni, Botanički vrt u Padovi, Muzej orijentalne umjetnosti u Veneciji, arheološko nalazište i Patrijarhalna bazilika iz Akvileje te Dioklecijanova palača u Splitu.

Podsjetimo, projektom USEFALL Poreču je odobreno 100.000 eura bespovratnih sredstava kako bi se teže pokretljivim osobama poboljšao pristup frekventnim lokacijama unutar starogradske jezgre. Tako se Poreču pružila prilika za daljnje investiranje u jačanje i poticanje socijalnog razvoja, odnosno u konkretne mjere kojima se sprečava rizik društvene isključenosti osoba s invaliditetom i potiče inkluzivni turizam. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, u rujnu 2019. Grad Poreč-Parenzo sanirao je kamenu oblogu Obale dr. Ante Šonje, poznatog šetališta Lungomare. U sklopu izvedenih radova postavljena je nova rampa za teško pokretne osobe, te je izvršena prilagodba i uređenje šetališta kako bi se izbjegla skliskost i uklonila oštećenja.

Ovim projektom Grad se nije ograničio isključivo na bolju pristupačnost za osobe s poteškoćama u kretanju, već je veliki dio aktivnosti bio usmjeren i na osobe oštećena vida. Naime, opis mozaika Eufrazijeve bazilike izrađen je u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaičnih prikazanja kojima je oslikana unutrašnjost najznačajnijeg kulturnog dobra Poreča. Također, u svibnju prošle godine organizirana je edukacija za turističke vodiče koji su naučili kako komunicirati i postupati s osobama oštećena vida.

Glasanje za projekt otvoreno je na stranici regiostarsawards.eu. Kod tematskog područja Urban Development potrebno je kliknuti na Show all, pronaći opis projekta USEFALL i pored njega kliknuti na znak srca.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti