IZBORI 2020 Što Domovinski pokret Miroslava Škore misli o položaju osoba s invaliditetom

Položaj osoba s invaliditetom se pogoršava iz godine u godinu zbog stagnacije svih prava koje bi takve osobe trebale imati, kažu iz Domovinskog pokreta

 

Ovogodišnji parlamentarni izbori u očima osoba s invaliditetom predstavljaju veliki presedan. Nikada nismo imali toliki broj kandidata koji su ili osobe s invaliditetom ili osobe koje nemaju invaliditet, ali ga žive.

Zato ćemo na In Portalu ove izbore u njihovoj završnici popratiti kao nijedne dosad. S jedne strane, pričat ćemo s nekim od istaknutih kandata - dobra vijest je da ih je puno, a loša da ih je toliko da nećemo uspjeti osobno predstaviti sve - a s druge strane ćemo priupitati neke od političkih opcija što misle o trenutnom statusu i položaju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i što će u predstojećem četverogodišnjem razdoblju učiniti kako bi se taj status popravio.

Prvi na redu je Domovinski pokret Miroslava Škore, stranka koja na svojim listama ima dvije osobe s invaliditetom - Ante Raos je 8. na 8. listi u X. izbornoj jedinici, a 9. na 9. listi u IV. izbornoj jedinici je Stipo Mlinarić.

- Položaj osoba s invaliditetom se pogoršava iz godine u godinu zbog stagnacije svih prava koje bi takve osobe trebale imati. Aktivnim nečinjenjem unapređenja njihovog statusa narušava se njihova kvaliteta života koja je danas na granici siromaštva - kažu iz Domovinskog pokreta.

- Svi znamo da su potrebe obitelji osoba s invaliditetom puno veće nego inače. Iznosi naknada koje te obitelji primaju su diskriminirajuće s nemogućnošću zadovoljavanja osnovnih potreba.

- Domovinski pokret ima rješenje. Prvo revizija svih sustava, ne samo socijalne skrbi, a nakon toga alokacija sredstava tamo gdje je najpotrebnije. Tu najviše mislimo na nepotrebne troškove u drugim ministarstvima. Klasičan primjer su milijunska izdvajanja farmaceutskim kućama za posebno skupe lijekove dok za roditelje čija su djeca nepokretna nema dovoljno niti da prežive. Velik izvor prihoda bi trebao biti i iz Europskog socijalnog fonda iz kojeg sredstva nisu dovoljno povučena zbog inertnosti i nesposobnosti sustava - poručuju iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti