Uspjeh hrvatske znanosti: Odobren patent za liječenje oboljelih od osteoporoze

Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci protekle je dvije i pol godine obavljao istraživanje tog preparata temeljem ugovora s austrijskom kompanijom Panaceo International Active Mineral Production. Istraživanje je završeno nedavno, a rezultat je preparat prirodnog anorganskog porijekla sa svojstvima izmjenjivača iona koji pomaže pri mineralizaciji

Odobrenje europskog patenta za preparat za liječenje oboljelih od osteoporoze, koji je otkrio riječki Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, otvara vrata širokoj suradnji s industrijom, izjavio je Hini pročelnik tog Odjela Krešimir Pavelić.
U perspektivi se nadamo i znatnoj financijskoj potpori za znanstvena istraživanja za koja je sada teško dobiti sredstva, naveo je Pavelić jer odobrenje europskog patenta znači zašitu proizvoda i odličnu mogućnost njegove primjene u medicini.

Odjel za biotehnologiju je protekle dvije i pol godine obavljao istraživanje tog preparata temeljem ugovora s austrijskom kompanijom Panaceo International Active Mineral Production. Istraživanje je završeno nedavno, a rezultat je preparat prirodnog anorganskog porijekla sa svojstvima izmjenjivača iona koji pomaže pri mineralizaciji.

Daljnji postupak u mogućoj primjeni preparata može ići u dva smjera, kazao je Pavelić. Moguće je da će završiti u nekoj većoj farmaceutskoj firmi i biti registriran kao lijek, a druga je mogućnost da ostane na sadašnjoj razini registracije, što bi ubrzalo njegovu eksploataciju ali otežalo područje indikacije preparata, naveo je.

Odluka ovisi o proizvođaču, rekao je. "Ako se uskoro potvrde klinički nalazi, a vjerujem da hoće, tada će to biti konkretan preparat koji ne izaziva štetne učinke i koji se također može primijenjivati zajedno s postojećim preparatima, a naročito umjesto onih koji nisu učinkoviti ili su štetni za pacijenta", istaknuo je pročelnik Odjela za biotehnologiju.

Uz njega, u znanstvenom timu su sudjelovali Dragica Bobinac s Medicinskog fakulteta u Rijeci i Vedran Micek s Instituta za medicinska istraživanja u Zagrebu.

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti uopće, a 80 posto svih oboljelih su žene. Osteoporoza je bolest starije životne dobi i najčešće je povezana s hormonalnim promjenama koje se događaju u starosti.

Najčešće i najopasnije komplikacije su prijelomi kralješaka i vrata bedrene kosti. Najčešći i najznačajniji uzrok javljanja osteoporoze je prestanak lučenja estrogena nakon menopauze.

U Hrvatskoj od osteoporoze boluje više od 250.000 žena, a više od 400.000 žena ima osteopeniju, pojavu smanjene gustoće kostiju koja prethodi osteoporozi, rečeno je na ovogodišnjem hrvatskom kongresu o osteoporozi koji se održao u Opatiji.

Predviđa se da će u svijetu broj prijeloma zbog osteoporoze narasti na 8 milijuna u 2025. godini. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj muškaraca s osteoporozom oko 30.000.

Stručne procjene govore da u svijetu od osam do deset posto populacije pati od osteoporoze, a očekuje se da će se u sljedećih 20 godina broj oboljelih od osteoporoze udvostručiti zbog starenja svjetske populacije te sve manjeg kretanja i sve lošije prehrane.

Hina

Foto: PIXSELL