NAŠA PRIČA Ivana Studen i Dražen Mikita

U moru nedaća koje trenutačno snalaze našu zemlju, od neimaštine i nezaposlenosti, pa do koronavirusa i potresa u Zagrebu i okolici, donosimo lijepu priču o zaljubljenom paru iz glavnog grada Hrvatske – Ivani Studen i Draženu Mikiti, ujedno i prvim hrvatskim youtuberima s cerebralnom paralizom

 

Ivana Studen (25) po zanimanju je pomoćna administratorica i živi u okolici Novog Zagreba u zajedničkom kućanstvu s roditeljima te bratom i sestrom. Dražen Mikita (30) pomoćni je grafičar, a živi s majkom u blizini Maksimira. Iako su oboje završili srednje škole u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava i dalje su nezaposleni, nažalost kao i velika većina osoba s invaliditetom.

Djevojka je stekla stopostotni invaliditet jer se još pri rođenju napila plodne vode pa joj je mozak ostao bez kisika.

- Tek nakon godine dana, kada djeca kreću sjediti, sama to nisam mogla i tu se počelo sumnjati da nešto nije u redu sa mnom – rekla je Ivana.

Dražen također ima stopostotni invaliditet, budući je nakon rođenja 24 sata bio bez inkubatora, imao visok pritisak u mozgu pa mu je tada ugrađena pumpica. Uz cerebralnu paralizu ima i dijagnozu epilepsije.

Nakon mnogo neuspjelih pokušaja da se zaposle, došli su na ideju da postanu youtuberi. Jer uvjerili su se da im društvo i nije pružilo previše šansi pa su stvar uzeli u svoje ruke. Naime, u želji za samostalnim zajedničkim životom, koji im je još uvijek nemoguć s obzirom da ne rade, odlučili su da će sve napraviti kako više ne bi gubili vrijeme te se što prije izborili za svoju kunu.

- Počeli smo sa snimanjem još u srpnju prošle godine jer je Ivana imala svoj kanal i kada smo išli na jednodnevne izlete na more, tu je sve krenulo. Tek ove godine, 4. siječnja, odlučili smo snimati za zajednički kanal. Samostalni smo – pohvalio se Dražen.

Postali su prvi ljubavni par s cerebralnom paralizom u Republici Hrvatskoj koji snima i objavljuje video materijale o svom životu na YouTubeu.

- Snašli smo se tako što već znamo što nas očekuje, imali smo se prilike susresti se s 'hejtom', ali isto tako i s pozitivnim komentarima. Mogli bi biti i gledaniji koliko truda ulažemo – rekao je Dražen.

Na pitanje s kojim predrasudama i diskriminacijama su se do sada susretali u životu, istaknuli su posebno negativna iskustva u prijevozu. Za sve na neki način krive roditelje, 'koji djecu ne obrazuju dovoljno o osobama s invaliditetom'.

Prvenstveni cilj dolaska na YouTube je sljedeći, kako su se oboje složili: Osim što želimo promovirati nas dvoje, želimo poslati poruku i drugim osobama s invaliditetom da se ne trebaju zatvoriti u kuću. Nadamo se da ćemo jednog dana moći početi zarađivati od svega.

Jedno drugome velika su moralna i fizička potpora. Naime, Ivana inače koristi hodalicu, ali kad je s Draženom on joj pomaže samostalno hodati. A kad se ukažu problemi, međusobno se potiču da idu dalje. I tako iz dana u dan.

Neugodno im je pričati o egzistencijalnim tegobama, budući su tek na početku realizacije zajedničke ideje i situacija nije blistava, ali vjeruju da će tijekom vremena uspijeti i početi zarađivati dovoljno da mogu samostalno živjeti. Puno je toga što bi htjeli kao mladi pa nedostatak sigurne financijske situacije predstavlja veliku prepreku.

Pošto su se počeli pojavljivati u medijima nakon su zajednički počeli snimanja na YouTubeu, istaknuli su posebno portal Kronika Velika Gorica koji ih je prvi medijski predstavio, potom snimanje na Z1 televiziji, zatim IN Magazin i intervju za 24sata.

Pandemija koronavirusa od trećeg mjeseca pa nadalje, utjecala je na to da se jedno vrijeme nisu mogli viđati. Također, osjetili su i potrese, pogotovo Dražen jer živi u centru Zagreba

- Ali sada je sve u redu. Vrijeme provodimo u odlasku na kavu i trudimo se biti što više zajedno – priznaje Ivana.

Ivani društvo prave i tri psa – mješanka Meryta, njemački ovčar Vučko i Ogy, dok Dražen nema ljubimaca.

Ovih dana razveselila ih je vijest da će moći organizirati besplatno jednotjedno ljetovanje u Makarskoj početkom srpnja, zahvaljujući Udruzi 'Iznajmljivači sa srcem', s time da će sami platiti prijevoz i hranu, a kao poticaj za dalje obradovao ih je i poklon s kavom i čajem od Tvornice kave Franc', kao i knjige iz Knjižare 'Kršćanska sadašnjost'.

Ako ste možda kandidat za sponzorstvo, slobodno im se javite osobno ili u redakciju. Također, ako im želite pomoći da što više dobiju pratitelja na YouTubeu, postanite jedan od njih i preporučite ih dalje.

Osim što ih možete pratiti na YouTubeu, gdje marljivo snimaju i objavljuju svoje video sadržaje, također možete i na Instagramu: ivana_i_drazen. Najavili su zanimljivosti s ljetovanja pa kad ćete uhvatiti malo vremena, dajte im šansu i budite barem na par minuta dio njihova svijeta.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti