KRIŽEVCI Čokolaterija Hedona kao primjer dobre prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom

Hedona je društveno poduzeće, uspjeli smo do sada postići i neku tržišnu konkurentnost i prepoznatljivost u cijeloj Hrvatskoj, a i šire, kazala je direktorica Hedone Alemka Lončar

 

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 6. srpnja 2020. održalo je konferenciju projekta 'Mladi kao socijalni kapital', a koja je bila organizirana u Razvojnom i tehnološkom parku Križevci. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partner na projektu je Grad Križevci.

Na konferenciji su predstavljeni ciljevi projekta, njegove aktivnosti kao i očekivani rezultati te su predstavljeni i vanjski izvođači aktivnosti Ivan Biškup i Tihomir Hodak koji će u sklopu ovog projekta provoditi edukacije.

Nakon održane konferencije u sklopu istog projekta održao se i okrugli stol na temu 'Važnost poticanja (društvenog) poduzetništva u lokalnoj zajednici'. Okrugli stol organiziran je s ciljem osiguranja optimalnih razvojnih uvjeta, podrške i informacija mladima u lokalnoj zajednici kako bi ih se osposobilo i potaknulo na samozapošljavanje, ali i upoznalo sa pojmom društvenog poduzetništva, a sve u cilju razvoja i porasta socijalnog kapitala među njima.

Na okruglom stolu raspravljalo se o poduzetništvu, društvenom poduzetništvu i važnosti poticanja mladih na (društveno) poduzetništvo, a gosti okruglog stola bili su pročelnik za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu u Gradu Križevcima Ivan Biškup, direktor poslovnog razvoja i član uprave tvrtke Codel d.o.o. Tihomir Hodak, predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca Antonio Sirovec, direktorica Križevačke čokolaterije Hedona d.o.o. Alemka Lončar, te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko.

Moderatorica okruglog stola bila je Dora Vrhovec Golub, voditeljica projekata pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci.

 O čokolateriji Hedona govorila je direktorica Alemka Lončar koja je iznijela primjer dobre prakse osnivanjem i radom ovog poduzeća.

- Riječ je bila o tome da se zaposle osobe s invaliditetom koje su bile već duže vrijeme na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, neke i po deset godina. Udruga osoba s invaliditetom Križevci je istraživala kojeg su oni zanimanja i što bi mogli raditi, saznali su da je najviše slastičara i tražili djelatnost koja bi njih mogla zaposliti.

- Nije se išlo prvo na dobit, nego na priliku da se te ljude zaposli i da im se omogući neka ravnopravnost u odnosu na sve ostale na tržištu rada. Hedona je počela kao mala firma sa šest zaposlenih. U međuvremenu je narasla na 20-ak, što varira ovisno o količini posla.

Podupirana je od strane Zavoda za vještačenje, zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom koji osigurava po natječajima sredstva s kojima se može proširivati i održavati ta radna mjesta.

Na taj način, uz, naravno, enorman trud Udruge osoba s invaliditetom i njenog predsjednika Petra Gatarića i zaposlenih u Hedoni, ona je malo-pomalo stasala i počela zapravo stvarati i kapital, kaže Lončar.

- Hedona je društveno poduzeće, uspjeli smo do sada postići i neku tržišnu konkurentnost i prepoznatljivost u cijeloj Hrvatskoj, a i šire. Ima puno dobrih projekata, ali treba staviti naglasak na nešto što je održivo, što stvarno može potrajati kroz duži period gdje ljudi koji se zaposle mogu raditi, da to nije nešto što je danas tu, a sutra ne - kazala je direktorica Hedone Alemka Lončar.

Na okruglom stolu zaključeno je da je važno razvijati socijalni kapital kod mladih kako bi što prije preuzeli trajne društvene uloge što za posljedicu ima odgovarajuću društvenu integraciju mladih, a potencijal mladih kao najvitalnijeg, najfleksibilnijeg i potencijalno najinovativnijeg segmenta društva će se početi više iskorištavati u odnosu na danas, kada su mladi ekonomski marginalizirani. Mladi su pokretači društvenih promjena i skloni su inovacijama, stoga im se kroz ovaj projekt želi omogućiti da iskoriste svoj potencijal što će za posljedicu imati višestruke koristi za društvo u cjelini.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti