DOSTI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Završna konferencija projekta Želim - pomoć dijelim

Ovim projektom ojačana je uloga žena u obitelji i zajednici te je povećan stupanj zaposlenosti teže zapošljivih skupina na tržištu rada

 

Prošli tjedan održana je završna konferencija projekta Želim - pomoć dijelim.  Ovaj hvalevrijedan projekt započeo je 08. siječnja. 2018. godine, a završio je dana 08. srpnja 2020. godine. Financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., u ukupnoj vrijednosti od 4.200.239,04 kuna.

Na početku konferencije voditeljica projekta, Dijana Novak, pozdravila je prisutne i upoznala ih s osnovnim elementima projekta. Naime, cilj projekta bio je zapošljavanje teže zapošljivih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, jačanje njihovog radnog potencijala pohađanjem programa izobrazbe za njegovateljice i gerontodomaćice te povećanje kvalitete života krajnjih korisnika. Krajnji korisnici projekta bile su osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom te ostale osobe u nepovoljnom položaju kojima je takva vrste usluge prijeko potrebna radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Partneri na projektu bili su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Čakovec, Općina Orehovica i Općina Podturen.

Predsjednica Društva Miljenka Radović uvodno je istaknula da su zadovoljili potrebe većine svojih članova za pružanjem usluge pomoći u kući te da je usluga podignuta na vrlo visoki nivo i da su po njoj prepoznati. Najavila je nastavak projekta Zaželi faza II koji će omogućavati nastavak pružanja usluge pomoći u kući onima kojima je to najpotrebnije.

Koordinatorica aktivnosti projekta Tina Štefan upoznala je prisutne s aktivnostima provedenim u proteklih 30 mjeseci. Počevši od potpisivanja Ugovora o dojeli bespovratnih sredstava, početne konferencije, osoposobljavanja za poslove gerontodomaćice i njegovateljice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Čakovcu, dodjele diploma, podjele bicikala, redovitog održavanja supervizijskih sastanaka, podjele radne odjeće, podjele paketa kućanskih i higijenskih potrepština te naposljetku održane tematske konferencije. Kada govorimo o statističkim podacima, uslugu pomoći u kući za vrijeme trajanja projekta primilo je više od 100-tinjak korisnika, od kojih je nešto više od 70-ak članova DOSTI, dok su ostatak činile osobe u nepovoljnom položaju s područja 22 jedinice lokalne samouprave.

Ovim projektom ojačana je uloga žena u obitelji i zajednici, povećan je stupanj zaposlenosti teže zapošljivih skupina na tržištu rada, ublažene su mjere nezaposlenosti, osposobljene su žene kroz program osposobljavanja za njegovateljice i gerontodomaćice, povećana je kvaliteta života krajnjih korisnika, povećan je stupanj socijalne uključenosti te prevencija prerane institucionalizacije krajnjih korisnika.

Konferenciji su nazočili: predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područni ured Čakovec Blaženka Dasović, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu Mario Zamuda, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Elizabeta Najman Hižman, članovi Upravnog odbora, žene koje su pružale uslugu pomoći u kući te korisnici navedene usluge.

Posebice emotivna bila su iskustva korisnika kao i zaposlenih žena od kojih se moglo čuti koliko im ta usluga zapravo znači. Žene su korisnicima najbolji prijatelj, rame za plakanje, oslonac, osobe u koje imaju povjerenja, posebice za korisnike koji žive u samačkim kućanstvima.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti