MOJA PRIČA Mato Bošković, predsjednik Udruge 'Mi' iz Požege

Osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima želim reći da budu hrabri, nemojte se predati kada dođu problemi i kada vam bude teško, znajte da će proći i bit će bolje, kaže Bošković

 

Mato Bošković predsjednik je Udruge 'Mi' iz Požege od 2019. godine, a prije toga je dvije godine bio dopredsjednik. Njegova supruga je jedna od osnivačica udruge, pa su od samog početka aktivni u udruzi, odnosno, više od 20 godina. Mato kaže kako rado obavlja predsjedničku dužnost i nije mu problem, umirovljenik je i ima dosta slobodnog vremena.

- Imamo 50-ak članova. Provodimo aktivnosti poludnevnog boravka, radionice tri dana u tjednu. Udruga 'MI' uspješno je provela projekte stjecanja znanja, vještina, kreativnosti kao što su: Informatička radionica, Fotoradionica, 'I MI to možemo', Sportske igre za djecu s poteškoćama, glazbeno kreativnu radionicu. Iz mnogobrojnih projekata koje smo do sada proveli izdvajamo još i koncert 'Djeci s ljubavlju', organizirano ljetovanje članova udruge, posjet članova udruge predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, sudjelovanje u emisiji Latinica na temu Ljubav je čudna, organiziranje likovne kolonije, kulturne manifestacije 'Slavonsko srce za slavonsku dušu', posjet predsjednika Republike Ive Josipovića našoj udruzi, radionicu za srednjoškolce s invaliditetom, kreativnu radionicu za djecu i osobe s invaliditetom, informatičku radionicu, školu bez nasilja, kroz igru zajedno - upoznao nas je s radom udruge predsjednik Bošković.

- Najčešći problemi unutar udruge su financijskog oblika, za ostvarivanje svih programa potrebna su financijska sredstva, što je nesumnjivo najveći problem udruge, te direktno utječe na ostvarivanje svih njenih aktivnosti i programa. Nedostatak tolerancije između udruga i otežano koordinirano ili uopće zajedničko djelovanje. Nerealno vlastito procjenjivanje mogućnosti udruge, iz čega proizlaze megalomanski planovi, koji se ne mogu ostvariti. Nedostatak volontera, nepoznavanje problematike i nestručnost osoblja u udrugama - iskreno će Bošković.

Mato kaže kako je najveći problem članova nesvjesna diskriminacija, odnosno, postupci koji osobu isključuju, dopuštaju samo djelomičan pristup sadržajima, a zbog uvriježenog mišljenja da to čine u dobroj namjeri i time olakšavaju život osobama u depriviranom položaju koje su u ovom slučaju osobe s invaliditetom.

- Lokalna vlast ne zna baš puno o udrugama, ali i članovi udruga ne znaju dovoljno o tome koji su načini funkcioniranja lokalne uprave i samouprave. Veliki problem su predrasude, naše vlastite ili one koje dominiraju u javnosti i uglavnom se svode na to da se 'udruge bave sporednim stvarima', ili da udruge 'nisu pouzdan partner'.

- Članovi su različite dobi, različitog invaliditeta, većina roditelja ima status njegovatelja, veći broj djece zbog invaliditeta oslobođen je školovanja, ali imamo u planu tražiti asistente za kod kuće. Također planiramo predložiti  gradu i županiji da zajednički poradimo na zbrinjavanju odraslih članova osoba s invaliditetom - kaže Mato.

Udruga trenutno provodi jedan veći projekt u trajanju od 24 mjeseca.

- Radi se o projektu 'Nauči me i uspjet ću' koji provodimo s našim partnerima ujedno i nositeljima projekta Udrugom Jaglac iz Orahovice.

- Riječ je o većem projektu kojim ćemo omogućiti našim članovima svakodnevne radionice po četiri sata, art i  muzikoterapiju, edukaciju o socijalnim aspektima i mogućnosti uključivanja u zajednicu. Uz edukacijske-rehabilitatorice i socijalne radnice, imat ćemo grupnu podršku obiteljima. Očekujemo puno druženja, učenja, lijepih i zabavnih trenutaka. Također surađujemo s drugim udrugama i nastojimo imati dobu suradnju i partnerstvo i dalje - kaže Bošković.

- Osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima želim reći da budu hrabri, nemojte se predati kada dođu problemi i kada vam bude teško, znajte da će proći i bit će bolje. Ostalima želim poručiti da se potrude da osobe s invaliditetom imaju osjećaj pripadnosti u našoj zajednici jer im je ovdje mjesto sa svima nama, a ne po strani ili zatvoreni u četiri zida. Također potičem sve osobe, naročito mlade, da se aktiviraju, uključe u volontiranje, pridonesu zajednici svojim idejama, radom i trudom - zaključuje Mato Bošković.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti