SAVJETOVALIŠTE LANTERNA I UDRUGA SUNCE Vrtlarenje spaja volontere i osobe s invaliditetom

Jedan od ciljeva ove akcije je senzibilizacija zajednice o mogućnostima i potrebama osoba s invaliditetom, sprečavanju njihove institucionalizacije i marginalizacije te povećati broj inkluzivnih volontera stvaranjem uvjeta za volontiranje u zajednici jer se volontiranjem stvaraju pozitivne promjene na događanja u zajednici

 

Ispred prostorija Udruge proteklih je dana bilo  radno i veselo. Okupili su se članovi Udruge Sunce i Savjetovališta 'Lanterna' koji u partnerstvu provode projekt ‘Osvijesti i prihvati promjenu’ podržan od Ureda za udruge, kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Jednoipolgodišnja provedba projekta se polako provodi završetku, a rezultati će još dugo biti vidljivi u obliku školskog staklenika, uređenog školskog okoliša te sada i visećih vrtova prilagođenih za vrtlarenje osoba smanjene pokretljivosti. Jedan od ciljeva ove akcije je senzibilizacija zajednice o mogućnostima i potrebama osoba s invaliditetom, sprečavanju njihove institucionalizacije i marginalizacije te povećati broj inkluzivnih volontera stvaranjem uvjeta za volontiranje u zajednici jer se volontiranjem stvaraju pozitivne promjene na događanja u zajednici.

- Nakon uspješno odrađenog posla korisnici Udruge Sunce i volonteri su se okupili u ugodnom i veselom druženju. Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti provedenih kroz projekt 'Osvijesti i prihvati promjenu', kojim smo nastojali građanima Makarske i Makarskog primorja približiti življenje u skladu s načelima održivog razvoja te ih educirati o istom. Ovakvi i slični projekti su hvalevrijedni za našu lokalnu zajednicu jer svojim aktivnostima kako kreativnim tako i edukativnim uključuje građane, od onih najmlađih do najstarijih te ih potiču na promišljanje o tome kakav život živimo, ugrožava li naš način življenja buduće generacije, kakvu Makarsku želimo imati u budućnosti te odrediti se kojim putem želimo ići – ističe Ivona Vučić, voditeljica projekta.

 

Autor: Anita Blažinović