KARLOVAC Počela provedba programa 'Pružanje podrške osobama s invaliditetom u stanjima ugroze i drugim kriznim stanjima'

Cilj je educirati sručnjake koje rade u žurnim službama i koje prve pomažu u kriznim situacijama, kao što su vatrogasci, Crveni križ, policajci, Hitna medicinska pomoć i drugi, o načinima pomoći osobama s različitim vrstama invaliditeta

 

Počela je provedba trogodišnjeg programa Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije pod nazivom 'Pružanje podrške osobama s invaliditetom u stanjima ugroze i drugim kriznim stanjima'. Kroz ovaj program i njegove aktivnosti nastojat će se izgrađivati sustav sveobuhvatne potpore osobama s invaliditetom u stanjima ugroze i kriznim situacijama poput poplava, potresa i sličnog.

- Cilj je educirati osobe koje rade u žurnim službama i koje prve pomažu u takvim situacijama, kao što su vatrogasci, Crveni križ, policajci, Hitna medicinska pomoć i drugi, o načinima pomoći osobama s različitim vrstama invaliditeta. Postoje četiri temeljne vrste invaliditeta i svaki od njih ima još svoje specifičnosti - istaknula je Blaženka Presečan, predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i dodala da je cilj također educirati osobe s invaliditetom o vrstama ugroze i načinima samopomoći u kriznim situacijama, te tako kod njih povećati razinu sposobnosti i informiranosti za suočavanje s kriznim stanjima, za sigurnu evakuaciju i postupanje u stanju prirodnih katastrofa.

Programom je predviđeno i educiranje voditelja udruga osoba s invaliditetom koji će imati mrežu podataka i sve informacije o kriznom managmentu i kako postupati u takvim situacijama.

Grad Karlovac partner je u ovom projektu, a zamjenica Andreja Navijalić naglasila je kvalitetnu suradnju sa Savezom osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

– Ovo je jedan u nizu projekata koje kao partneri zajednički provodimo, slušajući njih i njihove potrebe i uvijek analizirajući stanje koje je na terenu kako bismo na najadekvatniji način odgovorili svim izazovima koji se nalaze pred osobama s invaliditetom. U svim situacijama u kojima smo se našli, koje su rizične i krizne, pokazalo se da treba nastaviti kvalitetnu edukaciju i suradnju i taj sinergijski učinak možemo doprinijeti kvalitetnim reakcijama u situacijama koje su krizne, odnosno koje zahtijevaju brze i pravovremene reakcije. Znamo da je krizna situacija svaka za sebe posebna, da se treba prilagođavati trenutnoj situaciji, a kroz dodatne edukacije svi se osnažujemo da znamo kako i na koji način trebamo reagirati - izjavila je Navijalić.

Program vrijedan 450 tisuća kuna financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a pored Grada Karlovca partneri na projektu su i gradovi Ozalj i Duga Resa.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti