BARBARA VARDIĆ Moja životna i poslovna priča 'Uči kroz radost'

Barbara je danas magistra pedagogije i magistra edukacije engleskog jezika i književnosti, a od prošle godine je i vlasnica obrta za privatne poduke Learn & Joy, a uskoro će  završiti i s pisanjem svog prvog romana 'Kada snovi postanu stvarnost'

 

Barbarinu životnu priču  već ste imali prilike čitati na In Portalu 2013. godine, a sada želi s vama podijeliti svoju poslovnu priču koja se zapravo temelji na njenoj filozofiji koja glasi: 'Život je igra bez granica u kojoj svatko može pobijediti, bez obzira na izazove koje život stavlja pred nas.'

 Od 2013. mnogo se toga promijenilo. Postala sam ponosna teta četvorice nećaka  koji me svaki dan podsjećaju na radost i igru života. Obožavam njihova pitanja poput: 'Kad će me prestati boljeti noge? Ili hoće li moj budući muž isto voziti kolica?' Volim činjenicu da ih imam priliku naučiti da teta može, a i ne mora imati dečka ili supruga koji ima invaliditet ili kako ja to volim reći drugačije sposobnosti - kaže Barbara.

Barbara je danas magistra pedagogije i magistra edukacije engleskog jezika i književnosti, a od prošle godine je i vlasnica obrta za privatne poduke Learn & Joy, a uskoro će  završiti i  s pisanjem svog prvog romana 'Kada snovi postanu stvarnost.'

- Cijeli život možemo smatrati jednom velikom učionicom. Učimo u odnosima s drugima, u odnosu sa samima sobom, iz knjiga, iz medija... Učenje je cjeloživotni proces koji nikada ne prestaje i zato smatram da je važno učiti uz osjećaj radosti i prilagoditi učenje svakom pojedincu, obzirom na njegov način funkcioniranja. Osim toga, obzirom na moju životnu suputnicu, cerebralnu paralizu i  arhitektonsku nepristupačnost škola, mogućnost da dobijem posao u školi, ali i da pokažem i živim svoju životnu filozofiju, bila je gotovo nemoguća. Zato je nastao Learn & Joy - pojasnila je.

- No, i ulazak u svijet poduzetništva za osobe s invaliditetom sa sobom nosi određene izazove. Budući da sam dobila sredstva HZZ-a, za otvoriti obrt imala sam rok od dva i pol dana. Uzimajući u obzir arhitektonsku nepristupačnost ustanova koju sam već spomenula, morala sam opunomoćiti majku kako bi mogla svu potrebnu papirologiju obaviti umjesto mene, dok sam ja davala upute iz auta. I sada u procesu poslovanja, neke su stvari kompliciranije jer uvijek trebate objašnjavati da ste osoba s invaliditetom i kopati koja sve prava možete ostvariti s obzirom na svoje drugačije sposobnosti. No, uz dobru volju i podršku bližnjih sve se uspije. Kako često govorim u svojim ako često govorim u svojim ako često govorim u svojim YouTube videima – sve je stvar stava i sve ovisi o našem pogledu na svijet, odnosno našim mislima - kaže Vardić.

- Prvotna ideja Learn & Joy obrta bila je pružati poduke iz engleskog jezika i radionice za pomoć u učenju namijenjene prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola, uključujući i osobe s invaliditetom, no pandemija je malo promijenila smjer aktivnosti.

- Zatvaranje škola i prelazak na online način rada, znatno je smanjilo potrebe instrukcija iz engleskog jezika, a radionice za pomoć u učenju kakve sam planirala provoditi u suradnji sa školama, nisu bile izvedive.

Tako sam proširila ponudu svojih usluga na sve dobne skupine i svoje edukativne online radionice preusmjerila na edukativne radionice  osobnog razvoja, a kreirala sam i posebnu radionicu za osobe s invaliditetom. 'Iskoristi svoje drugačije sposobnosti', jer zaista mislim da osobe s invaliditetom nemaju posebne potrebe, nego drugačije sposobnosti, a cilj je te radionice i mene kao voditeljice radionice i osobe s drugačijim sposobnostima jest  pomoći im da otkriju svoje drugačije sposobnosti i počnu ih koristiti - istaknula je mlada poduzetnica i zaključila priču za ovaj put.

Vjerujemo da će ih biti još.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti