UOSI SMŽ Udruga osoba s invaliditetom s partnerskim udrugama u projektu PUZLA

Prijavljenim projektom izravnu korist dobit će ukupno 30 djece s teškoćama u razvoju iz spektra autizma, 50 roditelja i članova obitelji te 25 stručnjaka iz četiri županije. Kvalitetna dijagnostička procjena glavni je cilj ovog projekta

 

Projekt PUZLA – Podrška, Unaprjeđenje, Zauzimanje, Lakoća pristupa, Adaptacija, jedan je od ukupno tri projekta kojeg je u 2020. godini UNIQA osiguranje odabrala za financiranje kroz program donacija u iznosu od 117.500 kuna. Prijavom projekta povezale su se tri udruge u četiri hrvatske županije s idejom da obuhvate i unaprijede psihosocijalnu podršku i ranu intervenciju za djecu iz spektra autizma.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije prijavila je projekt u partnerstvu s Udrugom obitelji djece s autizmom DAR iz Osijeka, Udrugom za autizam POGLED iz Nedelišća, a superviziju i stručnu pomoć pružat će Coralina, obrt za savjetovanje i poduku kojeg vodi Maja Bonačić, magistrica psihologije, praktičarka terapije igrom i majstorica NLP-a.

Kroz provedbu projektnih aktivnosti, u udrugama partnerima, stručnim radionicama za struku ojačat će se terapeuti za pružanje psihosocijalne podrške i inovativniji stručni rad s djecom iz spektra autizma, dok će se kroz radionice s roditeljima raditi na njihovom obiteljskom i osobnom osnaživanju kako bi i sami omogućili bolji ishod intervencije za dijete 'iz spektra' koje se nalazi u toj obitelji. Iznimno važno je sačuvati roditelje od 'burnout-a', a uz to cilj je podučiti roditelje vještinama kako da se nose u kriznim i emocionalno zahtjevnim situacijama.

Dječji mozak u najvećoj mjeri razvija se do pete godine života (čak 75 posto sinapsi) te je iznimno važno da dijete, ako postoje odstupanja, što ranije dobije intervenciju u skladu s potrebama. Da bi se mogao osigurati odgovarajući plan terapjia, potrebna je cjelokupna razvojna procjena i dijagnostika.

Kvalitetna dijagnostička procjena upravo je glavni cilj ovog projekta kako bi se lakše oformio plan terapija u suradnji sa stručnjacima koji rade već u postojećim udrugama. Iz komunikacije s roditeljima i kroz kliničku praksu, uočila se, u kontekstu rane intervencije, potreba za razvojnim procjenama.

Glavno mjesto za procjene (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet) trenutno ima zatvorenu listu prijava, a za pojedine procjene čeka se i do dvije godine. Roditelji moraju putovati u Zagreb da bi dobili procjenu (pogotovo na području procjene komunikacije), stoga je posebna vrijednost ovog projekta što Uniqa financira partnerskim udrugama za svoje najmlađe članove ukupno 20 razvojnih procjena i 17 procjena ADOS II koje će provoditi Centar Coralina.

Prijavljenim projektom izravnu korist dobiti će ukupno 30 djece s teškočama u razvoju iz spektra autizma, 50 roditelja i članova obitelji te 25 stručnjaka iz 4 županije (radni terapeuti, senzorni terapeuti, logopedi, edukacijski rehabilitatori, psiholozi, NFD terapeuti, pomoćnici u nastavi).

Osnovne aktivnosti projekta su međusobno povezivanje, umrežavanje, prijenos znanja i primjera dobre prakse između udruga u projektu, a sve aktivnosti projekta PUZLA doprinose boljoj djetetovoj socijalnoj uključenosti i prevenciji institucionalizacije djece s TUR u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Autor: Anita Blažinović