PRAVOBRANITELJICA SLONJŠAK Nehumano je očekivati da korisnici domova žive u izolaciji

Nehumano je, ističe pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, očekivati da svi korisnici domskog smještaja do daljnjeg žive u izolaciji, dok se vanjski svijet privikava na suživot s virusom

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak upozorila je u utorak na potrebu da se u okolnostima 'novog normalnog' i korisnicima smještaja u domovima za starije i nemoćne omogući sloboda kretanja poručivši kako je nehumano očekivati da žive u izolaciji do daljnjeg. 

Aktualne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ( HZJZ) koje su na snazi od sredine ožujka do danas, uz kratki 20-dnevni period relaksacije mjera u lipnju, predviđaju apsolutnu i beziznimnu zabranu napuštanja kruga ustanove za sve korisnike smještaja, kako stacionarnog tako i stambenog dijela doma, navodi u priopćenju pravobraniteljica Slonjšak.

Ističe i da je prema uputama HZJZ-a sav teret sprječavanja prijenosa virusa nametnut isključivo korisnicima domova za starije.

Od svibnja, kaže, upozorava nadležna tijela na višestruke povrede temeljnih ljudskih prava korisnika domskog smještaja i prati javne istupe korisnike domova koji se pritužuju da im se ograničenjem slobode kretanja u posljednja četiri mjeseca uskraćuje temeljno ljudsko pravo, narušava mentalno i fizičko zdravlje, te da tako strogu izolaciju psihički jako teško podnose.

Upozorila je i na to da zaposlenici tih ustanova izvan radnog vremena, bez ograničenja i kontrole odlaze na potencijalno rizična mjesta za zarazu.

- Postavlja se stoga pitanje zašto se iste mjere zaštite koje se provode prema zaposlenicima svakodnevno mjerenje temperature kod kuće i pri dolasku na posao, periodično testiranje, održavanje fizičke udaljenosti, te korištenje zaštitnih maski i navlaka za obuću, ne bi mogle provoditi i prema pojedinim korisnicima koji to zatraže - tvrdi Slošnjak. 

Nehumano je, ističe, očekivati da svi korisnici domskog smještaja do daljnjeg žive u izolaciji, dok se vanjski svijet privikava na suživot s virusom.

U postojećim uvjetima 'novog normalnog' neophodno je, kaže, da epidemiološka služba pronađe odgovarajuća rješenja kojima bi se omogućilo korisnicima domova, a posebno korisnicima stambenog dijela smještaja, da uz provođenje svih propisanih mjera predviđenih za zaposlenike, i po potrebi dodatnih mjera, ostvare slobodu kretanja izvan kruga ustanove.

- Iako svjesni da aktualna epidemiološka situacija predstavlja veliki izazov i odgovornost za tijela državne vlasti i odgovorne osobe u ustanovama socijalne skrbi, zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda ne smije se bezrezervno isključiti bez prethodnog podrobnog preispitivanja drugih manje otegotnih mogućnosti u svrhu ostvarenja istog cilja - zaključila je pravobraniteljica.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti