UDRUGE I KORONA Djeca s poremećajima iz spektra autizma moraju imati rutinu i strukturirane dane

Našoj djeci je držanje mjera propisanih epidemiološkom situacijom neusporedivo veći napor no općoj populaciji i da je to razlog zašto trebamo jako puno podrške. Potrebno je intenzivirati terapije kako bi vratili izgubljeno. To iziskuje potrebu za psihosocijalnom, zdravstvenom i svakom drugom podrškom našim obiteljima, kako bi se stanje čim prije stabiliziralo, istaknuli su iz Udruge za autizam Zadar

 

Koronakriza još uvijek nije iza nas, sve je prepuno neizvjesnosti hoćemo li zadržati radna mjesta, hoće li budžeti izdržati od prvog do prvog, a u istom glibu nalaze se i udruge osoba s invaliditetom. Mnoge od njih strahovale su da će morati zatvoriti vrata, mnoge od njih se jedva održavaju na površini, ali  kakvo je zapravo stanje, reći će nam sami predsjednici udruga.

Zanimalo nas je dakle funkcioniranje udruga nakon korone, teče li sve prema planu, može li udruga financijski provoditi projekte koji su u tijeku, što je s budućim aktivnostima i zbog čega eventualno strahuju. S nama je danas Udruga za autizam Zadar.

Udruga za autizam Zadar je zbog epidemiološke situacije zamrznula sve aktivnosti od 13. ožujka do 11. svibnja. Kako se prostor koji koristi udruga nalazi u sklopu Sportskog centra Višnjik, a Centar je odlukom lokalnog stožera CZ bio zatvoren, nisu mogli ni ulaziti u prostor udruge.

-Nakon otvaranja Centra nabavili smo dezinficijense, temeljito očistili i dezinficirali prostor te započeli s terapijama jedan na jedan uz uvjete pridržavanja mjera koje je propisao nacionalni stožer.

Za sada radimo samo pojedinačne terapije 1 na 1, grupne likovne radionice smo odgodili do daljnjega kao i mjesečne sastanke članova udruge. Prostor udruge ima samo 30 četvornih metara pa smatramo da je bolje raditi na ovakav način, odnosno držati se socijalne distance koja se pokazala kao najbolje preventivna mjera u ovoj situaciji - kažu iz Udruge za autizam Zadar.

Udruga ima jednu stalnu zaposlenicu na puno radno vrijeme te za nju imaju osigurana sredstva do kraja godine. Također imaju profesora likovne kulture na Ugovor o djelu za vođenje likovnih radionica jednom na tjedan, ali su to stavili na čekanje.

- Aplicirali smo na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za jednokratnu financijsku potporu, rezultate čekamo. U planu nam je zaposliti još jednog terapeuta na Ugovor o djelu i proširiti usluge.

Osigurali smo financijska sredstva za tekuću godinu, najviše kroz donacije pravnih i fizičkih osoba tijekom 2019. te potporom grada Zadra i Zadarske županije. Grad i županija su nakon dva mjeseca pauze nastavili s ugovorenom dinamikom isplate potpore koje smo dobili na natječajima. Kad je započela kriza, od grad i županija su obećali da udrugama koje su brinu o ranjivim skupinama društva neće smanjivati potpore već da bi moglo doći do izmjene dinamike uplate - kazali su.

- Najveći problem nama roditeljima je nastao što je sve stalo, stao je vrtić, škola, udruge, privatne igraonice, senzorika, rana intervencija, bazen, a naša djeca su navikla na rutinu i na strukturirani dan. Još je rano govoriti o posljedicama, ali imamo saznanja da je kod pojedine djece došlo do regresije u ponašanju, učenju, socijalnim kontaktima.

Što se tiče distanciranja i izlazaka u šoping, kafiće i slična mjesta mi smo navikli na neku vrstu samoizolacije. Malo tko od nas s djecom može ići u gužvu, na bučna mjesta s puno ljudi. Tako da nam te stvari nisu previše nedostajale. Najveći problem je što su naglo prestale sve dostupne terapijske aktivnosti, posebno one koja djeca najviše vole i jedva čekaju ići na njih.

- Našoj djeci je držanje mjera propisanih epidemiološkom situacijom neusporedivo veći napor no općoj populaciji i da je to razlog zašto trebamo jako puno podrške. Ako redovno dijete ne ide nekoliko mjeseci u vrtić ili školu prati program iz kuće, lakše se adaptira povratku na normalu. Djeca s poremećajem iz spektra autizma tu su u posve drugačijem položaju jer je potrebno intenzivirati terapije kako bi vratili izgubljeno. To iziskuje potrebu za psihosocijalnom, zdravstvenom i svakom drugom podrškom našim obiteljima, kako bi se stanje čim prije stabiliziralo - istaknuli su iz udruge.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti