DRUGA PERSPEKTIVA U ZAPREŠIĆU Važnost uključivanja osoba s invaliditetom u stvaranju turističke priče

Prema podacima Europske komisije, 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više kada bi se naše destinacije usmjereno i uključivo bavile ovom tematikom i stvarale prilagođene turističke proizvode

 

Prateći trendove razvoja na turističkom tržištu i potrebu održivosti turizma, a uzimajući u obzir važnost uključenosti svih osoba i njihov pristup turističkim uslugama i destinacijama, od kojih na svjetskoj razini gotovo milijardu ljudi čine osobe s invaliditetom, Turistička zajednica grada Zaprešića i mlada ekipa studenata predvođena Anjom Glavaš pokrenuli su projekt 'Druga perspektiva'.

Cilj projekta jest ispričati priču o važnosti uključivanja u turistička kretanja svih osoba bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet.

- Ovim projektom želimo osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje - ističe direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto.

Doživljaj putovanja osoba s invaliditetom

Turistička zajednica grada Zaprešića upravo zato pokreće kampanju o uključivosti u turizmu, ali ne samo o važnosti fizičke dostupnosti i infrastrukture, što većina projekata naglašava. Želja je pružiti perspektivu u stvaranju drugačijeg doživljaja, potaknuti na prilagodbu programa, sadržaja i paketa usluga. Projekt „Druga perspektiva“ kao bazu uzima lokalnu zajednicu i destinacije potiče u kreiranju njihove drugačije turističke priče i perspektive, a istovremeno želi ukazati na važnost provedbe ovakvog projekta na nacionalnoj razini kojim se želi približiti Hrvatsku svim osobama s invaliditetom.

- Putovanja se mijenjaju, a s njima se moraju prilagođavati i destinacije, uzimajući u obzir društvenu pravednost, zadovoljstvo posjetitelja i blagostanje zajednice. Na tom tragu, u narednom periodu provodit ćemo različite aktivnosti u stvaranju pozitivne, drugačije i usmjerene percepcije na one koji se suočavaju s raznim preprekama u mogućnosti za putovanje. Prvi korak je bio snimanje  promotivnog filma o Zaprešiću iz perspektive djevojke Laure koja je u invalidskim kolicima posjetila naš grad, a koji smo izradili u suradnji s autoricom Anjom Glavaš čime pokazujemo sjajnu suradnju između studentske inicijative i naše javne odgovornosti kao turističke zajednice - istaknuo je Ganjto.

Autorica video projekta Anja Glavaš napomenula je kako nužno uključiti osobe s invaliditetom u sve segmente života pa tako i turističke obilaske, te doprinijeti socijalnoj uključenosti i, ono najvažnije, suzbijanju stereotipa te podizanju svijesti u javnosti.

Iz Zaprešića za cijelu Hrvatsku – drugačiji promo video destinacije

-'Na ideju za produkciju videa “Druga perspektiva', koji za temu ima turistički obilazak iz perspektive osobe s invaliditetom, došla sam tijekom snimanja svog diplomskog dokumentarnog filma čiji su glavni akteri također osobe s invaliditetom. Turistička zajednica grada Zaprešića prepoznala je potencijal ove priče te smo odlučili snimiti dvadesetominutnu pilot emisiju. Glavna akterica je Laura, djevojka u invalidskim kolicima koja posjećuje neke od najatraktivnijih lokacija u Zaprešiću, a na njenom je, naizgled klasičnom turističkom putovanju, prate i kamere. Finalni proizvod je promotivni video destinacije, ali iz perspektive osobe s  invaliditetom, koji su jednaki članovi društva kao i svi ostali i koji imaju jednake potrebe i jednake želje kao i drugi – putovati, upoznavati, učiti i doživjeti - napomenula je Glavaš.

Prema podacima Europske komisije, 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više kada bi se naše destinacije usmjereno i uključivo bavile ovom tematikom i stvarale prilagođene turističke proizvode.

- Pozivamo sve zainteresirane subjekte, druge turističke zajednice, kao i ustanove i institucije koje su povezane s navedenom tematikom da nam se pridruže u stvaranju drugačije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom, ali i one na nacionalnoj razini koja za cilj ima ugraditi i kvalitetnije pozicionirati ovu temu u nacionalnu strategiju turizma za sljedeće razdoblje - zaključio je Ganjto te dodao kako će Turistička zajednica grada Zaprešića potaknuta ovim posebnim promo videom krenuti u niz drugih konkretnih aktivnosti s ciljem društveno i socijalno odgovornog turizma za sve.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti