PARAOLIMPIJCI I KORONA Ivan Katanušić ni sanjao nije da se može dogoditi nešto što će mu doslovno zabraniti treniranje

Vjerujem da se netreniranje zbog karantene i neće bitnije odraziti na nastupe u Tokiju jer su sva velika natjecanja za ovu godinu otkazana i nema maksimalne sile na naša tijela pa je smanjena mogućnost za ozbiljne ozljede, kazao je član kluba AKOSI URIHO

 

Koronavirus je promijenio način na koji živimo, radimo, družimo se, treniramo, natjerao nas da zastanemo, da istestiramo odgovornost, kako prema vlastitom zdravlju, tako i prema zdravlju našeg djeteta, prijatelja, kolege ili neznanca na ulici.

Pandemija, izolacija i odgoda Olimpijskih i Paraolimpijskih igara promijenili su i svakodnevicu svih hrvatskih sportaša, s obzirom na to da nisu mogli, niti još uvijek mogu trenirati u uvjetima na koje su navikli, situacija od njih zahtjeva veliku dozu kreativnosti i snalažljivosti. Okrenuli su se radu na sebi, izvukli strunjače u dnevni boravak, video uradcima pokazali da nema predaje, čak i kad uvjeti nisu idealni, uvijek postoji način da se izvuče maksimum.

Pitali smo neke naše paraolimpijce kako je izgledala njihova karantena, kako su održavali formu i kako sada izgleda njihovo novo normalno.

Ivan Katanušić, član kluba AKOSI URIHO je na Međunarodnom paraatletskom mitingu u Splitu 2020., održanom krajem srpnja, postigao rezultat od 58,09 metara u bacanju diska što je vodeći rezultat ove godine na svijetu pa bismo mogli zaključiti da uvjeti treniranja u karanteni i nisu ostavili traga na njegovoj spremnosti za Tokyo 2021.

 

- Vijest o karanteni zatekla me na pripremama za Paraolimpijske igre u Medulinu i do tada sam bio na vrlo dobrom putu što se tiče spremnosti za Tokio, a onda je uslijedio šok zvan koronavirus i preko noći mi se sve urušilo. Nikad nisam mogao ni zamisliti da se može dogoditi nešto da nam doslovno zabrane treniranje, ograniče kretanje izvan kuće, društvena sam osoba pa mi je cijela situacija dosta teško pala - rekao nam je Ivan.

- Djevojka i ja improvizirali smo treninge tako što su nam dečki iz Zagrebparkinga u Sesvetama u javnoj garaži omogućili dobijemo ključ od evakuacijske prostorije u kojoj smo držali šipke i utege, a na garaži nam je bila teretana gdje smo trenirali sami svaki dan. Ujutro bi odlazili u park odraditi tehnički dio treninga i također smo pazili da budemo sami. Tako smo cijelo vrijeme održavali motivaciju i formu - kaže Ivan koji smatra da je odgoda Paraolimpijskih igara dobar potez jer se svi žele natjecati kad su najbolji, a ne pod ograničavajućim uvjetima.

- Sada se svaki dan pri ulasku na Maksimir prijavljujemo na rampi, na kojoj nam mjere tjelesnu temperaturu i ako je ona normalna, ulazimo na stadion, a ako je povišena, nakon 15 minuta ide ponovno mjerenje, ako je opet povišena prijavljujemo se za karantenu - pojasnio je Ivan.

- Vjerujem da se netreniranje zbog karantene i neće bitnije odraziti na nastupe u Tokiju jer su sva velika natjecanja za ovu godinu otkazana i nema maksimalne sile na naša tijela pa je  smanjena mogućnost za ozbiljne ozljede. Dva mjeseca smo 'odmorili', da smo se u svibnju do kolovoza išli vraćati u maksimalnu formu mislim da ničije tijelo to ne bi izdržalo. Moje sigurno ne bi - kazao je Ivan Katanušić.

- Plasman u Tokiju je teško prognozirati, dobio sam više vremena za pripremu, ali situacija je vrlo neizvjesna i puno toga ovisi o samoj pandemiji - zaključio je drugi čovjek svijeta u bacanju diska u kategoriji atletičara s potkoljeničnom amputacijom.

Ivanov najbolji osobni rezultat je 62,13 metara čime je prošle godine postavio novi državni i europski rekord.

Najveći međunarodni uspjesi

2014: Europsko prvenstvo, Swansea, Wales: Srebrna medalja u bacanju kugle te brončana medalja u bacanju diska.

2016: Europsko prvenstvo, Grosetto, Italija: Zlatna medalja u bacanju kugle te srebrna medalja u bacanju diska.

2016: Paraolimpijske igre, Rio de Janeiro, Brazil: 5. mjesto u bacanju diska.

2017: Svjetsko prvenstvo, London, Velika Britanija: Brončana medalja u bacanju diska.

2017: Svjetske igre, Monte Gordo, Portugal: Zlatna medalja u bacanju kugle i diska.

2018: Europsko prvenstvo, Berlin, Njemačka: Srebrna medalja u bacanju diska.

2019: Svjetske igre Ujedinjeni Arapski Emirati: Zlatne medalje u disku i bacanju kugle.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti