SLAVONSKI BROD Problem 'nevidljivog invaliditeta' pokazao se ponovno neugodnim za osobu s invaliditetom

Tko zna, možda će upravo slučaj Marizele Čačić-Vuković biti onaj poticaj za institucije ove države da svojim zaposlenicima ukažu na prava Osi populacije, pritom posebno naglašavajući i prava osoba koje imaju nevidljivi invaliditet

Marizela Čačić-Vuković

Biti osoba s invaliditetom, bilo da je riječ o tjelesnim ili mentalnim teškoćama, donosi sa sobom niz problema na svakodnevnoj razini. Tome može svjedočiti svatko tko spada ovoj populaciji.

Jedan od problema s kojim se neke osobe s invaliditetom suočavaju je nevidljivi invaliditet. Upravo to dogodilo se u Slavonskom Brodu u četvrtak, 20. kolovoza, Marizeli Čačić-Vuković koja dolaskom u Policijsku postaju nije htjela naglašavati svoj invaliditet, već je uredno stala u red i čekala svoj termin za izradu dokumenata. Međutim, dva sata čekanja donijela su naposljetku 'grozno i ponižavajuće iskustvo'. Kad je naime pokazala iskaznicu osobe s invaliditetom nadležnom službeniku koji je regulirao red zamolivši da je prime, ovaj joj je odbrusio 'da ne izgleda kao invalid' i poslao je da se ponovno vrati u red. Ona je to i učinila te uredno ponovno čekala, a upravo kad je došao red na nju, započela je pauza i nadležni službenik je zaključao vrata njoj pred nosom.

Dakle,  Marizela Čačić-Vuković nije htjela isticati invaliditet i uredno je čekala u redu s tzv. zdravim osobama. Međutim, kako ima zdravstvene probleme s kojima smo u redakciji itekako upoznati, nakon dva sata je zamolila da je se primi. Odbijena je zbog nesretnog 'nevidljivog invaliditeta'. Naglašavamo da Čačić-Vuković ima 80 posto invalidnosti i stopostotnu radnu nesposobnost. Stigla je u Policijsku postaju u 8 sati i čekala je sve do 11 sati. Za nekog zdravog nikakav problem, ali tu se postavlja pitanje zašto se u nekim našim institucijama ne poštuju prava osoba s invaliditetom, koja im je osigurala Konvencija UN-a, kao i Ustav ove zemlje.

Kad se vratila kući, ne samo radi sebe, već i radi drugih osoba s invaliditetom iz njezine udruge za koje zna da su doživjele slična iskustva, poslala je e-mail načelniku policije, ukazavši mu na problem koji je doživjela jer, kako je sama konstatirala, 'zaista je tužno da netko procjenjuje tko je koliki invalid'.

Ujedno je na kraju napisala da 'zaista nije lako biti osoba s invaliditetom' i da isti 'nikome ne bi poželjela'.

Uglavnom, Policijska uprava brodsko-posavska isti je dan odgovorila: 'Poštovana, nastavno na Vašu e-poruku, ovim putem Vas obavještavamo da smo informaciju proslijedili nadležnoj ustrojstvenoj jedinici na daljnje postupanje'.

Tko zna, možda će upravo ovaj slučaj biti onaj poticaj za institucije ove države da svojim zaposlenicima ukažu na prava Osi populacije, pritom posebno naglašavajući i prava osoba koje imaju nevidljivi invaliditet.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti