POLITIČKA PLATFORMA MOŽEMO Snimka Beroša i Zadravec dokaz da HDZ vlada Hrvatskom kao svojim posjedom

Ova afera, kažu iz Platforme Možemo, jasno pokazuje i da je ministar Beroš, unatoč komunikacijskim vještinama kojima je na početku korona-krize osvojio simpatije dijela javnosti, dio HDZ-ove klijentelističke mreže

 

Politička platforma Možemo ustvrdila je u srijedu da je audio snimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice Dijane Zadravec još jedan u nizu dokaza kako HDZ vlada Hrvatskom - kao svojim stranačkim posjedom.

- Neovlašteno snimanje razgovora između HDZ-ovog ministra i HDZ-ove članice, koje očito služi za unutarstranačke obračune i namještanje javnih natječaja u zdravstvu gdje 'vrh stranke odabire put' zapošljavanja - karakterističan su HDZ-ov put klijentelizma i korupcije - navodi Možemo u priopćenju.

Pozivaju DORH da provede izvide

Pozivaju DORH da se odupre političkim pritiscima te provede izvide za moguća kaznena djela u ovoj aferi, istraži ulogu Beroša te optužbe Zadravec.

Ova afera, kažu, jasno pokazuje i da je ministar Beroš, unatoč komunikacijskim vještinama kojima je na početku korona-krize osvojio simpatije dijela javnosti, dio HDZ-ove klijentelističke mreže.

Snimka je, tvrdi Možemo, pokazala da se upravljački kapaciteti još jednog HDZ-ovog ministra vode prvenstveno stranačkim interesima i podložni su stranačkim pritiscima.

Podsjećaju da je na snimci na izravno pitanje Zadravec je li premijer Andrej Plenković za ravnatelja odabrao Zovaka, ministar Beroš odgovorio potvrdno. To je još jedan u nizu primjera stranačkog kadroviranja HDZ-a u javnim ustanovama.

HDZ normalizirao stranačko kadroviranje i nepotizam

- Činjenica da je javnost prestala biti šokirana ovakvim događajima svjedoči o tome koliko je HDZ normalizirao stranačko kadroviranje i nepotizam time što ih je učinio svakodnevnima i sveprisutnima - ustvrdili su iz platforme.

Osvrnuvši se na jučerašnju Berošovu izjavu da premijer ni na koji način nije bio upleten u izbor ravnatelja bolnice, građankama i građanima ostavljaju da sami procijene 'je li ministar govorio istinu pred televizijskim kamerama ili u razgovoru za kojeg vjerojatno ipak nije mislio da će izaći u javnost'.

- Ovo je još jedna u nizu afera HDZ-a koja pokazuje da se na sve javne funkcije odabiru oni koji su podobni vrhu stranke, jer se radi o funkcijama koje raspolažu stotinama milijuna kuna kroz javne nabave i postoji izravan interes HDZ-ovih članova da sudjeluju u podjeli tog plijena . stoji u priopćenju Možemo.

Autor: Hina