ANKA SLONJŠAK Slučaj pretučenog mladića s teškoćama u razvoju navodi na zaključak da je riječ o zločinu iz mržnje

Zločin iz mržnje kao kazneno djelo počinjeno upravo zbog određenih osobina žrtve, među kojima i postojanja određenog oblika invaliditeta, prestaje biti problem samo žrtve i počinitelja, već je širi društveni problem koji zahtijeva angažman svih resursa u zajednici, kategorična je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

 

Mladići koji su pretukli 19-godišnjaka s invaliditetom, 22. kolovoza na području Kaštel Štafilića, kazneno su prijavljeni i pritvoreni, a oglasila se i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Tek da podsjetimo, policija je podnijela kaznene prijave i predala pritvorskom nadzorniku dvojicu mladića koji su se brutalno iživljavali nad 19-godišnjakom.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je i da su nasilnici u više navrata oštećenom prodavali marihuanu.

- Uporaba fizičke sile i nadmoći mladih ljudi prema nejakom i nezaštićenom vršnjaku složenih obiteljskih i životnih prilika, nedopustiv je čin koji zahtijeva moralnu i sudsku osudu – kategorična je Slonjšak.

- Iz konteksta cjelokupne situacije i dostupnih informacija pretpostavljamo da je žrtva odabrana od strane nasilnika upravo zbog određenih osobnih karakteristika i teškoća koje ima, a što počinjenom kaznenom djelu daje obilježje zločina iz mržnje. Zločin iz mržnje kao kazneno djelo počinjeno upravo zbog određenih osobina žrtve, među kojima i postojanja određenog oblika invaliditeta, prestaje biti problem samo žrtve i počinitelja, već je širi društveni problem koji zahtijeva angažman svih resursa u zajednici – stoji u priopćenju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti