PULA Učenicima s teškoćama u razvoju u novoj školskoj godini olakšan pristup i kretanje po školi

Dogradnja dizala za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, izgradnja koso podizne platforme i adaptacija sanitarija u Školi za odgoj i obrazovanje Pula, koju pohađaju učenici s teškoćama u razvoju, najvrednija je pojedinačna investicija u iznosu od gotovo 1,7 milijuna kuna

 

Povodom početka nove školske godine zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović posjetile su Školu za odgoj i obrazovanje Pula u kojoj se privode kraju radovi na izgradnji rampe za osobe s invaliditetom, ugradnja lifta i novi sanitarni čvorovi.

- Ostvaruje nam se dugo očekivani san da Školu za odgoj i obrazovanje prilagodimo djeci s teškoćama u razvoju. Danas smo ovdje na gradilištu na kojem se dograđuje lift s bočne strane zgrade, a podizna platforma za djecu sa smanjenom pokretljivoštu montirana je i spremna za početak nastave u ponedjeljak. Ugradnja dizala i rampe kao i potpuno renoviranih sanitarnih čvorova prilagođenih djeci s teškoćama u razvoju u mnogome će olakšati život i rad svim učenicima u školi, a posebno onima koji koriste invalidska kolica. Zaista nam je drago što ćemo na ovaj način u novoj školskoj godini podignuti sigurnost i kvalitetu boravka u ustanovi - rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Pula Višnja Popović tom se prigodom zahvalila Gradu Puli koji je prepoznao potrebe ove škole i koji im je omogućio dizalo za djecu s teškoćama koja se teško motorički kreću i djecu u invalidskim kolicima.

- Škola za odgoj i obrazovanje ovim investicijama postaje obrazovna ustanova primjerena 21. stoljeću, a naši učenici u novoj školskoj godini moći će koristiti cijelu školu - pojasnila je ravnateljica Popović.

U predstojeću školsku 2020./2021. godinu u Školu za odgoj i obrazovanje Pula upisano je ukupno 79 učenika. Osnovnu školu pohađat će 70 učenika raspoređenih u 15 razrednih odjela.

Srednja škola ima četiri razredna odjela i ukupno devet učenika iz cijele Istarske županije.

Kako bi učenici spremno dočekali novi školsku godinu, Grad Pula i ove je godine proveo radove na održavanju brojnih škola.

Za ulaganje u šest osnovnih škola kojima je osnivač Grad Pula ove godine iz proračuna je izdvojeno više od 2,6 milijuna kuna.

Dogradnja dizala za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, izgradnja koso podizne platforme i adaptacija sanitarija u Školi za odgoj i obrazovanje Pula, koju pohađaju učenici s teškoćama u razvoju, najvrjednija je pojedinačna investicija u iznosu od gotovo 1,7 milijuna kuna.

- U Osnovne škola Stoja, Šijana i Kaštanjer ugrađeni su novi termostatski ventili, škola Kaštanjer dobila je ogradu oko igrališta, a u školi Vidikovac sanirane su postojeće glavne i dvorišne stepenice te je uređen okoliš. Tijekom ljeta uređena je i školska kuhinja u Područnoj školi Štinjan, koja pripada Osnovnoj školi Veli Vrh - kazala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović.

Pulske osnovne škole spremne su za početak školske godine. Svih 11 škola odlučilo se za model 'A', odnosno svi učenici idu u školu. Grad Pula jučer je Ministarstvu obrazovanja RH poslao zahtjev za izdavanje suglasnosti za skraćivanje nastavnog sata s 45 na 40 minuta u osam osnovnih škola koje su to zatražile. Nadalje, djeca će u školu ulaziti po definiranim satnicama i dok su na nastavi bit će u svojim razredima kako bi se izbjeglo miješanje skupina razreda.

- Pred nama je neobična nastavna godina u kojoj ćemo morati biti fleksibilni i spremni na promjene, no zahvaljujući kvalitetnoj suradnji sa školama i suradnji koje škole imaju s roditeljima učenika, vjerujem da ćemo biti spremni prilagoditi se u najboljem interesu naše djece - poručila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci te je ujedno uputila poziv učenicima da nose maske i prate upute u školi kako bi i ova izazovna godina protekla u najboljem redu i kako bismo svi zajedno ostali zdravi.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti