HUPT Spinalni centar bi trebao zaživjeti 2023. godine u Varaždinu

Ukupni trošak izgradnje i opremanja Spinalnog centra je 107 milijuna kuna. Zgrada će imati 6.000 kvadratnih metara na pet etaža, bit će dostupno 85 kreveta za rehabilitaciju i pet kreveta u sklopu dnevne bolnice

 

Prošlog petka, 04. rujna 2020. u zagrebačkom hotelu Westin u organizaciji Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara održano je svečano obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa spinalnim ozljedama, a tema ovogodišnjeg okruglog stola bila je 'Izgradnja i opremanje Spinalnog centra'. Zbog poštivanja epidemioloških mjera i minimaliziranja fizičke prisutnosti, okrugli stol su članovi i svi zainteresirani mogli pratiti uživo na Facebook stranici HUPT-a.

Na temu 'Izgradnja i opremanje Spinalnog centra' izlagali su predsjednik HUPT-a Bojan Hajdin, članica upravnog odbora HUPT-a Manda Knežević, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije Danijel Balažić, dopredsjednik HUPT-a Nikoslav Čale, pomoćnica ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice za kvalitetu Katarina Lohman-Vuga i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Okrugli stol moderirao je Roman Baštijan.

- HUPT se još od 1999. godine bori za izgradnju Spinalnog centra i nadamo se da je dan njegove realizacije blizu - rekao je uvodno Bojan Hajdin, predsjednik HUPT-a i upoznao prisutne s aktivnostima HUPT-a, a potom je riječ prepustio svojoj prethodnici Mandi Knežević koja je HUPT uspješno vodila 20 godina.

- Od kad postojimo službeno, pa i ranije, zalažemo se za Spinalni centar kao središnju instituciju iz koje bi se crpila znanja koja su potrebna da bi se osoba s paraplegijom i tetraplegijom nakon izlaska sa stacionarne rehabilitacije mogla uključiti u  život. Od 2009. godine intenzivno lobiramo i nema ministra koji nije bio upoznat s idejom, ali uvijek je u konačnici nedostajao prostor, novac i volja. Sada smo nadomak tome da gradnja Spinalnog centra započne. U stoljeću u kojem jesmo još uvijek nema u potpunosti zadovoljavajuće rehabilitacije za osobe sa spinalnim ozljedama, nema povezanosti, a problem bi mogao biti i nedostatak stručnog kadra u budućem Centru, zato mi je žao što nitko iz Ministarstva zdravstva nije s nama - kazala  je Manda Knežević, članica upravnog odbora HUPT-a.

- Problemi koje imaju osobe sa spinalnom ozljedom u ruralnom dijelu Hrvatske su još izraženiji, a ljudi imaju problem kako živjeti, funkcionirati u sredini u kojoj žive. Naglasak bih stavio na zdravstvene ustanove koje nemaju detaljnog saznanja kako pristupiti osobama sa spinalnim ozljedama. Spinalni centar bi bio mjesto gdje bi osoba barem jednom godišnje mogla otići provjeriti svoje zdravstveno stanje i preventivno djelovati čime bi izbjegli stacionarni smještaj u bolničke odjele. Mi se još uvijek borimo za dostignuća koja su u nekim drugim državama davno ostvarena. Razočaran sam činjenicom što iz Ministarstva zdravstva nitko nije došao jer to pokazuje koliko im je naša problematika sporadična - zaključio je predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije Danijel Balažić.

- Izgradnjom Spinalnog centra  bi se postigli glavni ciljevi rehabilitacije osoba sa spinalnom ozljedom. Dosta veliki broj osoba živi u ruralnim područjima i njihovu okolinu bi trebalo postaviti kao dio rehabilitacije. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i ostalim županijama je veliki problem pronalazak osobnih asistenata, pronalazak radnih mjesta za osobe s invaliditetom jer su nedovoljno informirane, odbačene od okoline pa i same obitelji. Problem je i nepristupačnost objekata. Osobe su izolirane i potrebna je suradnja stručnjaka kako bi se osobe s invaliditetom integrirale. Osoba sa spinalnom ozljedom u ruralnom području često ne dobije adekvatnu medicinsku skrbi i biva otpuštena iz bolnice s dekubitusom i urinarnom infekcijom prepuštena sama sebi i obitelji - rekao je  Nikoslav Čale, dopredsjednik HUPT-a.

- Konačno smo nadomak cilja i samo nas dani dijele do potpisivanja ugovora s izvođačem radova i polaganja kamena temeljca listopadu, što će značiti početak izgradnje Spinalnog centra. Prema procjenama gradnja će trajati dvije godine, plus opremanje što će reći da bi 2023. godine trebali imati gotovu zgradu, a ukupni trošak izgradnje i opremanja  je 107 milijuna kuna.

- Zgrada će imati 6.000 kvadratnih metara na pet etaža, bit će dostupno 85 kreveta za rehabilitaciju i pet kreveta u sklopu dnevne bolnice. Dnevna bolnica u sklopu Centra je posebno važna jer pacijent u jednom danu, na jednom mjestu obavi sve potrebne pretrage. Bit će uređen i jedan apartman neovisnog življenja u kojem će osoba sa spinalnom ozljedom i njezina obitelj moći vidjeti kako prilagoditi životni prostor, kako funkcionira život u kućnim uvjetima. Centar će biti opremljen kvalitetno, moderno i funkcionalno, s najsuvremenijim aparatima i pomagalima, a bit će dostupna i robotska rehabilitacija - kazala je Katarina Lohman-Vuga, pomoćnica ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice za kvalitetu.

- U periodu od 12 godina koliko zagovaramo promjene nismo baš puno postigli za osobe sa spinalnim ozljedama. Tapkamo na mjestu. Nemamo stručne timove, nemamo dovoljno educiran ni specijaliziran liječnički kadar, često su osobe same sebi specijalisti što nije ispravno. Zadnjih godina imamo dosta pritužbi koje se odnose na održavanje kože, odnosno dekubituse i zajedno po tom pitanju činimo dosta, ali nismo zadovoljni jer su neke ustanove platile velike financijske odštete da bi te iste ustanove i dalje neadekvatno vodile brigu o bolesnicima. Brine nas što će biti s pacijentima do izgradnje Centra jer mi i dalje nemamo specijaliste koji bi se bavili spinalnim ozljedama i pitamo se  što možemo učiniti do tada - kazala je u izlaganju Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti