HRVATSKI SAVEZ ZA RIJETKE BOLESTI Obilježen Međunarodni dan Duchenne mišićne distrofije

Kampanjom #vježbajzaduchenne želi se motivirati dječake i istaknuti važnost vježbanja, želimo i roditeljima obratiti pozornost na prve simptome bolesti kako bi potražili pomoć specijalista, izjavila je Sara Bajlo, dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti

 

Hrvatski savez za rijetke bolesti obilježio je u ponedjeljak, 7. rujna, Međunarodni dan Duchenne mišićne distrofije i organizirao javnu kampanju podizanja svijesti i pružanja podrške oboljelima od ove rijetke, genetske i progresivne bolesti

Duchenne mišićna distrofija zahvaća dječake u dobi oko druge godine života i uzrokuje ubrzano propadanje mišića. Dječacima su potrebna kolica prije puberteta, a bolest značajno skraćuje životni vijek. Ova je teška bolest, iako rijetka, najčešća smrtonosna genetska bolest. Prema prevalenciji, u Hrvatskoj postoji oko 100 pacijenata, no, nažalost, nisu svi dijagnosticirani.

- Procjenjuje se da od pojave prvih simptoma do dijagnoze prođe i do 30 mjeseci, a vjerujem da je kod nas i duže. Kao i u svakoj bolesti, rana je dijagnostika vrlo važna jer se pravovremenim liječenjem može poboljšati ishode i odgoditi napredak bolesti. Ovom kampanjom, osim što želimo motivirati dječake i istaknuti važnost vježbanja, želimo i roditeljima obratiti pozornost na prve simptome bolesti kako bi potražili pomoć specijalista i pružili djetetu što bolju priliku u suživotu s ovom bolesti - izjavila je Sara Bajlo, dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Bolest je neizlječiva, ali se svakodnevnim vježbanjem može usporiti progresija bolesti i produžiti životni vijek. Zbog toga je Hrvatski savez za rijetke bolesti u suradnji s Mariom Valentićem, ambasadorom za Duchenne, snimio edukativne video klipove s prikazima vježbi iz stručnog priručnika za vježbanje namijenjenog dječacima oboljelima od Duchenne mišićne distrofije.

- Često se odazivam raznim humanitarnim akcijama i kampanjama jer volim pomoći drugima. S ovom dijagnozom sam se prvi put susreo nedavno i bez premišljanja sam želio dati svoj doprinos, koliko god mogu. Važno je podići svijest o bitnim problemima o kojima se ne govori skoro uopće - rekao je Mario.

S istim je ciljem pokrenuta i javna kampanja podizanja svijesti pod nazivom #vježbajzaduchenne u kojoj su pozvali sve da se upravo u ponedjeljak uključe i pruže svoju podršku objavom slike ili videa vježbanja na društvenim mrežama s hashtagom #vježbajzaduchenne i tako motiviraju dječake na svakodnevno vježbanje kako bi održali kvalitetu života.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti