UDRUGA ZA AUTIZAM ZAGREB Predstavljen projekt 'Naš plavi svijet'

Udruga za autizam - Zagreb predstavila je početkom ovog mjeseca u Hotelu International projekt 'Naš plavi svijet', osnivanje treće životne zajednice za odrasle osobe iz spektra autizma

 

Udruga za autizam - Zagreb je neprofitna i socijalno-humanitarna nevladina organizacija, koju su 1997. godine osnovali roditelji djece i osoba s poremećajem iz spektra autizma s ciljem promicanja i ostvarivanja njihovih prava.

- Obzirom da u Republici Hrvatskoj nije sustavno riješeno pitanje prava na život u zajednici odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma, roditelji ovih osoba postavljaju pitanje 'Što će biti s našom djecom kad nas više ne bude?'. Upravo iz tih razloga, roditelji, članovi Udruge za autizam - Zagreb, prije 15 godina pokrenuli su program izvaninstitucionalne skrbi za odrasle osobe s poremećajima iz spektra autizma. Udruga je osnovala dvije stambene zajednice u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te je kao takva prva i još uvijek jedina roditeljska udruga u Hrvatskoj koja pruža ovakav oblik skrbi i programa - pojašnjeno je iz udruge.

- A sada ideja Udruge za autizam - Zagreb, stara nekoliko godina, ulazi u novu fazu realizacije koja će trajati dvije i pol godine, nakon kojih ćemo napokon imati i našu treću stambenu zajednicu u selu Vukšinac. Izuzetno smo sretni i ponosni što smo uz pomoć partnera Općine Dubrava i prijatelja iz tvrtke Plavo more, te nesebične podrške članstva Udruge za autizam - Zagreb i ostalih simpatizera, uspjeli povući bespovratna sredstva iz EU fondova kako bi naše poimanje deinstitucionalizacije odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma dobilo još jednu, konkretnu i senzoričku, potvrdu. Udruga je za potrebe osnivanja svoje treće zajednice, pored postojećih u selu Mostari u Zagrebačkoj županiji i stanu u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec, od Zagrebačke županije i Osnovne škole Dubrava dobila u tridesetogodišnji najam staru područnu školu, koja će prema projektu arhitektice Monike Tomić, DOMOPLAN d.o.o, biti adaptirana u životnu zajednicu za osam odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma - poručuju iz udruge.

Istodobno, u partnerstvu s Općinom Dubrava ostvarit će se i drugi dio projekta, uređenje senzornog  parka za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe sa invaliditetom u samom središtu općine Dubrava u Zagrebačkoj županiji.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u 100 postotnom iznosu.

Razdoblje provedbe projekta je od 1. srpnja 2020. do 1. siječnja 2023., a ukupna vrijednos mu je 8.203.779,22 kuna.

Udruga za autizam - Zagreb zahvaljuje svim suradnicima, volonterima i donatorima koji su omogućili dosadašnji tijek realizacije ovog projekta.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti