MOJA PRIČA Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih Pakrac - Lipik

Veliki problem je neprepoznavanje aktivnosti koje provode za članove udruge kao aktivnosti od kojih 'zajednica ima koristi' jer rezultati nisu opipljivi, a najviše, kaže Kovačić, ima onih koji imaju oštro oko i dobar vid, a ništa ne vide

 

Stanko Kovačić je inženjer cestovnog prometa, umirovljenik, bivši vrlo aktivni sportaš i nagrađivani sportski radnik koji je nesretnim slučajem nastradao u eksploziji zaostale bombe iz Domovinskog rata prilikom koje je izgubio vid 2001. godine. i zadobio druga tjelesna oštećenja. Od 2003. godine je član Udruge slijepih Pakrac - Lipik, a predsjednik je postao 2009. godine na redovnoj Skupštini, a na prijedlog članova udruge.

- Udruga pokriva područje gradova Pakraca i Lipika, te trenutno broji 43 člana. Što se tiče aktivnosti, nema toga što ne provodimo. Od okupljanja i organizacije postojećih članova, identifikacije potencijalnih članova, brige o ispunjavanju svih prava i mogućnosti za naše članove na užem i širem regionalnom području, organizacija sportskih, kulturnih i drugih događanja za članove ili u kojima osiguravamo sudjelovanje naših članova, poticanje članova zajednice na volontiranje, radimo s mladima koje kao volontere uključujemo u aktivnosti naše udruge, te educiramo učenike osnovnih i srednjih škola te drugih članova zajednice o pristupu i komunikaciji sa slijepim osobama, te tiflotehničkim pomagalima za slijepe - kaže nam Stanko.

- Kao projekte bih istaknuo provedbu projekta 'Videći pratitelj' koji financira MDOSPM već osmu godinu, organizaciju Majčinog dana u Pakracu i Lipiku - druženje slijepih žena Hrvatske kojem smo bili domaćin 2016. godine, organizaciju druženja slijepih žena Slavonije i Baranje 2017 te pokretanje i organizaciju sportske sekcije udruge. Ove godine smo ostvarili Institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kojom ćemo ojačati organizacijske kapacitete udruge te smo  potpisali partnerski sporazum s Gradom Pakracem o provedbi projekta 'Nismo sami' čiji je opći cilj inicijativama na lokalnom i regionalnom nivou unaprijediti socijalnu uključenost osoba s invaliditetom pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga, čime se povećava kvaliteta života i prolongira ili čak otklanja institucionalizacija. Ovaj projekt je financiran sredstvima iz programa 'Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza I.' putem Europskog socijalnog fonda i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. - navodi Kovačić.

- Iako osobno i kao predsjednik udruge ostvarujem izuzetno dobru suradnju s drugim srodnim udrugama, problemi s kojima se kao predsjednik udruge susrećem su nedostatak sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom na lokalnom, regionalnom i državnom nivou - kaže Stanko. Problem je i neprepoznavanje aktivnosti koje provode za članove udruge kao aktivnosti od kojih 'zajednica ima koristi' jer rezultati nisu opipljivi, a najviše ima onih koji imaju oštro oko i dobar vid, a ništa ne vide. Tu je i nerazumijevanje specifičnih potreba i mogućnosti članova.

U lokalnoj zajednici su pokazali izuzetno veliko razumijevanje za potrebe malih članova ove udruge te su djeca - članovi udruge uključeni u redovni vrtić, a učenicima je osigurana nastava u osnovnoj školi kroz poseban razredni odjel.

- Naši odrasli članovi koji su pretežno starije životne dobi imaju velike probleme s prometnom povezanošću, dostupnosti drugih socijalnih usluga koje bi spriječile prijevremenu institucionalizaciju. Potrebna je edukacija o korištenju pomagala, mobilitet - korištenje bijelog štapa, korištenje telefona - SOS servis ne djeluje na našem području, članovi ne mogu koristiti normalne tipke, a nemaju sredstava ni znanja za prilagođene uređaje, mogućnost usluge pripreme i dovoženja obroka u kućanstvo je skupo, a naši članovi su otišli zbog kasnijeg gubitka vida i prijevremene mirovine i nemaju dovoljno sredstava, problem je neosiguravanje osobne invalidnine svim slijepim osobama, potrebna im je pratnja prilikom uključivanja u aktivnosti u zajednici, prometnice su neprilagođene za kretanje slijepih osoba  - navodi Stanko.

- U narednom periodu ćemo provoditi aktivnosti 'Videćeg pratitelja', jačati kapacitet članova Izvršnog odbora organizacijom edukacije za njih, te pokrenuti aktivnosti u okviru provedbe projekta 'Nismo sami', odnosno, organizirati edukaciju i radionice za osobe s invaliditetom u prostoru udruge, educirati stručnjake koji rade s osobama s invaliditetom, pružati savjete iz područja ostvarivanja socijalnih prava putem vanjskih suradnika poput socijalne radnice i pravnice koje će raditi na jačanju kapaciteta i komunikacijskih vještina osoba s invaliditetom kroz individualni i grupni rad sa psihologinjom - ističe Stanko.

- Preporuka i poruka svima je da najmanje jednom godišnje odu kod oftalmologa i provjere vid - kazao je Stanko za kraj.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti