KOMIŽA Vatrogasci odnijeli Doris i Slavena na vrh Visa da gledaju zalazak sunca

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Komiže odazvali su se inicijativi svoje članice Nađe Ramić i osobama s invaliditetom omogućili uživanje u najljepšem zalasku sunca

 

Ovih dana medije je dočekala jedna topla priča s juga Hrvatske, koja je mnogima ispunila srca u moru informacija vezano za COVID-19.

received_1416056238600585 received_616911669194039 received_325348728805919 received_313091376640946 received_303657347601741 received_242729503681653 Naime, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Komiže odazvali su se inicijativi svoje članice Nađe Ramić da se jednoj osobi s cerebralnom paralizom omogući uživanje u najljepšem zalasku sunca, objavio je morski.hr.

- Danas smo se odazvali inicijativi naše članice Nađe Ramić da se jednoj osobi sa cerebralnom paralizom omogući uživanje u najljepšem zalasku sunca - onom s brda Hum. Pošto je zadnjih 50-ak metara do vidilice u vrlo lošem stanju, naši članovi su pomogli prenijeti osobu do vidilice. U tom trenutku u blizini se nalazila još jedna osoba s invaliditetom koju smo također donijeli do vidilice. Nadamo se da smo im ovom gestom barem malo uljepšali dan - napisali su na Facebooku 8. rujna 2020. komiški vatrogasci, čime su zasigurno mnogima izmamili suzu u oku i još jednom potvrdili kakvo veliko srce imaju ovi ljudi.

Jedna od dvoje osoba s invaliditetom je Slaven Škrobot, poznati hrvatski putopisac, koji je na svom Facebook profilu 9. rujna podijelio svoje doživljaje.

- Lijepa i spontana jučerašnja priča! Vrlo brzo nakon jučerašnjeg bicikliranja dogovorili smo se s našim novim prijateljima, Patricijom i Matijom (koje smo upoznali na trajektu) za zalazak sunca na Humu. Na parkingu su nas dočekali Matija te vatrogasni džip. Ništa mi nije bilo jasno, na brzinu su me ubacili u džip i krenuli smo makadamom do vrha. Na putu sam saznao da je razlog njihovog dolaska Doris, cura iz Varaždina, kojoj je velika želja bila doživjeti zalazak sunca s ovog mjesta. Dečki iz DVD Komiža su joj to omogućili dok sam se ja tu našao u pravo vrijeme na pravom mjestu. Na vrhu smo doživjeli lijepi zalazak sunca, a još vażnije, proveli vrijeme u ugodnom društvu i upoznali nove, divne ljude! Hvala DVD Komiža na lijepom iskustvu - stoji u njegovoj objavi.

Komiža je inače grad na otoku Visu u Hrvatskoj, a administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nažalost, jučer navečer, kad smo nazvali Doris Fajfarić (30), koja je bila u društvu Nađe Ramić, još uvijek je bio požar koji je započeo oko 18 sati.

Doris, koja ima cerebralnu dječju paralizu i kreće se pomoću hodalice, oduševljeno je priznala, još uvijek pod dojmovima od neki dan, kako je uvijek maštala da dođe na vrh otoka i gleda zalazak sunca. Uz to, velika želja joj je i rolanje. Srećom, ove godine, kako je Nađi ispričala svoje želje, ona joj je to napokon ispunila zamolivši svoje dečke iz vatrogasne ekipe da joj ispune san. I upravo ta lijepa gesta, koja je još uvijek dokaz da ima dobrih ljudi, empatičnih, je osvojila srca diljem Hrvatske.

- Jako sam sretna, uzbuđena. Ispunjena mi je velika želja, zahvaljujući Nađi i dečkima koji su mi pomogli. Zaista sam im zahvalna - rekla je Doris.

Nađa je skromno priznala da ne shvaća otkuda toliki interes za ovu priču, jer da je napravila nešto što bi svatko trebao. Kad joj se povjerila Doris, koja dolazi na Vis na ljetovanje kod prijatelja, jednostavno joj se rodila želja da joj omogući da se prošeta i da vidi tu prekrasnu ljepotu zalaska sunca s najvišeg vrha Visa.

- Nije ovdje samo riječ o tome da ona dođe gledati zalazak sunca. Ovdje je riječ o tome da smo je doveli na sam vrh, kako bi barem na nekoliko trenutaka maknula sve probleme, brige od sebe, sve ono što je tišti. Tako i ja, kada imam tešku situaciju, otiđem gore i u tišini svog srca se zahvaljujem za sve što imam. U ovim teškim vremenima potrebno je zastati u životu i zahvaljivati Bogu za sve što imamo. A brige ćemo uvijek imati, samo se trebamo znati nositi s njima, nikad ne zaboravivši zahvalu. Jednostavno sam htjela podijeliti s Doris nešto lijepo, a u ovom slučaju to je prekrasno mjesto uz prekrasan zalazak sunca. Mala gesta koja je i nju i Slavena jako razveselila - rekla je Nađa, koja se aktivno bavi obnavljanjem putova na Visu u sklopu Planinarskog društva, kao i brdskim trčanjem, a ujedno je i inicijatorica utrke Vis Trail 2020., koja će se održati 6. prosinca.

U svakom slučaju, primjer ovih entuzijastičnih ljudi, koji su naizgled malom gestom razveselili druge, trebao bi biti poticaj svima da se okrenemo oko sebe i uvidimo i tuđe potrebe, a ne da gledamo samo na sebe.

 

Autor: Klaudija Klanjčić