URIHO NA ILICA Q’ART 2020 Srce grada je ovog vikenda ponovno oživjelo

Ovakve manifestacije važne su za URIHO jer pružaju priliku da se prezentira rad ustanove i mogućnosti osoba s invaliditetom. Mnogi priđu i pitaju gdje imamo trgovine i kažu da će nas posjetiti u Gajevoj, kazala nam je URIHO-va dizajnerica Irena Rački

 

Ove nedjelje, 13. rujna 2020. posjetili smo Ilicu, a razlog tome bio je Projekt Ilica: Q’Art koji je nakon uspješnice u lipnju odlučio ponovno zašareniti grad i razveseliti građane. Manifestacija je održana na prostoru od Frankopanske do Primorske ulice i okupila je brojne kreativce, izlagače, glumce kazališta Gavella, glazbene izvođače.

IMG-20200913-WA0011 IMG-20200913-WA0010 IMG-20200913-WA0009 IMG-20200913-WA0008 IMG-20200913-WA0007 IMG-20200913-WA0006 IMG-20200913-WA0005 IMG-20200913-WA0004 IMG-20200913-WA0003 IMG-20200913-WA0002 IMG-20200913-WA0000 Aleksandar Battista Ilić U 13 sati posjetitelji su mogli uživati u reviji 'Sve maske su pale', posebnom konceptu second hand modne revije koja je realizirana uz podršku TTF-a, Zagrebačkog holdinga i Adidasa, a 'iličkom modnom pistom' su prošetala brojna poznata lica.

Svoje mjesto u središtu događaja, jer je štand doista bio lociran nekako u sredini, odnosno na Britanskom trgu, našla je i Ustanova URIHO koju su predstavljali Irena Rački, Ivan Katanušić, Ileana Juriša, Branka Mikulčić, Katica Benko i Maja Dominković.

- Izložili smo suvenirski program Purger i Purgerica, odnosno majice, bodije, slinčeke, bilježnice, torbe, kišobrane, kemijske, upaljače. Tu su naravno i majice 'Volim Zagreb' koje su kreirane za pomoć gradu nakon potresa, stoga na majicama piše upravo datum potresa i od svake prodane majice URIHO donira 15 kuna za obnovu Zagreba. Prodajemo maske i vizire URIHO Medical, torbe i ruksake.  Na lipanjskoj manifestaciji smo bili posjećeni i prodali smo 260 majica 'Volim Zagreb', a dobroj posjećenosti nadamo se i danas - rekla nam je Irena Rački, dizajnerica u Ustanovi URIHO. Istaknula je kako su ovakve manifestacije važne za URIHO jer pružaju priliku da se prezentira rad ustanove i mogućnosti osoba s invaliditetom.

- Mnogi priđu i pitaju gdje imamo trgovine i kažu da će nas posjetiti u Gajevoj - dodala je Irena.

Nakon URIHO-vaca ulovili smo Ivanu Nikolić Popović i Aleksandra Battistu Ilića, autore Projekta Ilica: Q’art.

- Osim izlagača, posjetitelji mogu uživati u glazbenim nastupima i reviji 'Sve maske su pale' koja će donijeti nove trendove mode, došli su nam i muzeji koji su također stradali u potresu. Volimo nazivati ovaj događaj festivalom zajednice jer svi zajedno uživamo, potičemo solidarnost, a navečer nas očekuje Gavellina predstava 'Višnjik' - kazala nam je Ivana Nikolić Popović.

U sklopu manifestacije odvila se umjetnička akcija 'Postavljanje crvenih križeva na Ilici'. Autor je umjetnik Aleksandar Battista Ilić koji je želio naglasiti razmjere ranjenosti i trauma građana nakon potresa pozivajući na svjesnost, solidarnost, ali i odgovornost prema ovoj situaciji i njenim dalekosežnim posljedicama.

- Već 20 godina se bavimo zapuštenošću Zagreba, a ovaj potres i poplave pokazali su koliko je on ranjen, a zapuštenost veća nego što smo mislili. Ovi križevi, urbani kolaži, pozivaju na to da je  Zagrebu potrebna hitna pomoć, da se svi angažiramo, da osvijestimo da smo mi građani grad i trebamo zahtijevati da Zagreb postane puno kvalitetniji grad. Križevi su platneni s drvenom konstrukcijom dimenzije 5×5 metara, zabijeni su na pročeljima i zabatima zgrada na Ilici i Britanskom trgu. Postavljeni su 3. rujna, a cilj je bio upravo građane motivirati na razmišljanje o dubini i razmjerima krize, ali i na aktivaciju u smjeru zajedničkih napora za 'izlječenje' i novi, bolji početak za grad na svim razinama. Križeve sam instalirao kroz stanove građana i fantastično je što nitko nije odbio, svi su, dapače, bili sretni i pomagali su mi postaviti jer nije bilo jednostavno, a moglo je biti i opasno, ali uz dobro osiguranje sve je odlično prošlo. Šest križeva simbolizira šest mjeseci nakon potresa - pojasnio nam je Aleksandar Battista Ilić.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti