ZAPREŠIĆ Održana edukacija i predstavljanje priručnika 'Briga o gostima s invaliditetom'

Ono po čemu je ovaj priručnik specifičan jest to što smo uspjeli spojiti edukacijsku rehabilitaciju i ugostiteljstvo i turizam, istaknula je Đana Baftiri, ravnateljica SŠ Centar za odgoj i obrazovanje

 

Turistička zajednica grada Zaprešića nastavlja s aktivnostima projekta Druga perspektiva, u sklopu kojeg je prošlog petka održana edukacija i predstavljanje priručnika 'Briga o gostima s invaliditetom' Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb. Priručnik je namijenjen ugostiteljima, iznajmljivačima, ali i drugim djelatnicima u turističkoj industriji koji žele unaprijediti svoju uslugu adekvatnim pristupom gostima s tjelesnim invaliditetom, intelektualnim teškoćama, autizmom, oštećenjem sluha i oštećenjem vida.

- Ideju je iznjedrio projektni tim naše škole koji intenzivno promišlja što je potrebno osobama s invaliditetom. Ono po čemu je ovaj priručnik specifičan jest to što smo uspjeli spojiti edukacijsku rehabilitaciju i ugostiteljstvo i turizam. Dok smo pripremali sadržaj, pričali smo s osobama s invaliditetom i učili od njih što i kako. Upravo njihovo iskustvo tijekom korištenja usluga u turizmu i ugostiteljstvu bilo nam je od iznimne važnosti - istaknula je Đana Baftiri, ravnateljica SŠ Centar za odgoj i obrazovanje i napomenula da je priručnik namijenjen i učenicima ugostiteljskih škola koji tek trebaju izaći na tržište rada.

- Ima dosta pozitivnih primjera u pristupu osobama s invaliditetom, no to se najviše vidi na lokacijama gdje se svakodnevno krećemo, točnije, gdje nas ljudi već poznaju. Dalje od tih lokacija, na žalost, nije takva situacija. Moja poruka ugostiteljima i turističkim djelatnicima jest da nam prilaze bez straha i bez posrednika - rekao je Martin Frković, osoba s invaliditetom, koji je sudjelovao u snimanju edukativnih video materijala i pripremi sadržaja priručnika.

U priručniku se nalaze detaljne upute kako se ponašati prema gostu s tjelesnim invaliditetom, gostu s intelektualnim teškoćama, gostu s poremećajem iz spektra s autizma i gostu s oštećenjem sluha te gostu s oštećenjem vida. Maja Postoglu, socijalna pedagoginja Centra za odgoj i obrazovanje okupljene je upoznala s praktičnim savjetima kako se ophoditi s gostima s različitim vrstama invaliditeta, a prikazani su i video materijali s uputama. Svi zainteresirani video upute mogu pogledati na YouTube profilu Srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje.

- Osobe s invaliditetom su oko nas, ali su izolirane jer mi ne pristupamo njima. Zbog čega su još izoliraniji i to je nešto što moramo promijeniti. Problem je što u obrazovnom planu nema ove tematike i budući ugostitelji nisu educirani kako pristupati gostima s invaliditetom. I to trebamo mijenjati - istaknula je Katarina Osipov, učiteljica stručnih predmeta za konobare.

Direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto istaknuo je kako je ovo tek početak brojnih aktivnosti koje su u planu u sklopu projekta Druga perspektiva, kojim žele osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet.

- Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje. Pozivamo sve zainteresirane subjekte, druge turističke zajednice, kao i ustanove i institucije koje su povezane s navedenom tematikom da nam se pridruže u stvaranju drugačije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom, ali i one na nacionalnoj razini koja za cilj ima ugraditi i kvalitetnije pozicionirati ovu temu u nacionalnu strategiju turizma za sljedeće razdoblje - zaključio je Ganjto.

Svakom sudioniku radionice Turistička zajednica grada Zaprešića poklonila je primjerak priručnika, koji će svi zainteresirani i u narednom periodu moći podići i uredu Turističke zajednice grada Zaprešića.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti