SLAVONSKI BROD Poziv na otvorenje Izložbe Ivice Klema 'Pljuskara - izvor života'

Za svoj dugogodišnji rad i doprinos unapređenju i zaštiti prirodnih vrijednosti i ljepota Brodsko-posavske županije, Ivica Klem dobitnik je Nagrade za životno djelo 'Zlatni grb Brodsko-posavske županije' za 2008. godinu

 

Planinarsko društvo 'Dilj-gora' Slavonski Brod i Muzej Brodskog Posavlja pozivaju na otvorenje Izložbe Ivice Klema 'Pljuskara - izvor života' u četvrtak, 17. rujna 2020., u 18 sati, u Izložbenoj dvorani navedenog Muzeja u Slavonskom Brodu, Starčevićeva 40.

Kako objašnjavaju iz Planinarskog društva, Ivica Klem rođen je 19. prosinca 1963. u Slavonskom Brodu, gdje završava osnovnu i srednju školu. Njegovi sportski počeci kreću od četrnaeste godine i učlanjenja u BSK. Aktivno se bavio atletikom, a potom i biciklizmom, tenisom, padobranstvom i planinarenjem. Bio je član 'Atletskog kluba Slavonija Osijek', a za postignuća u atletici dobio je niz priznanja.

- Ova aktivna radna i sportska faza Ivičina života staje početkom Domovinskog rata kad kao dragovoljac pristupa Hrvatskoj vojsci. Nažalost, tijekom ratnih zbivanja u našoj domovini, biva teško ranjen te je posljedično 80-postotni ratni vojni invalid.

Nakon brojnih pobjeda izvojevanih na sportskim terenima, kreće u 'utakmicu života'. Počinje dugo razdoblje oporavka, privikavanje na invaliditet, traženje novog identiteta i uključivanje u život i doprinos okolini u kojoj živi. Iako Ivica priču o Pljuskari živi odavno, u ovom trenutku ona dobiva novi zamah i životnu važnost. Krajem 2000. godine, izgradnjom planinarske kuće na Pljuskari, vraća se ovom prirodnom dragulju Brodsko-posavske županije. Tada kreće njegova priča o ekologiji, okolišu i Pljuskari, čiji su potoci i slapovi presahnuli zaustavljeni potresom 1964. godine. Ali on ima viziju očišćene Pljuskare, žubora vode u njezinim izvorima, potocima i slapovima, prozračne šume, kanjona, špilje i 'čarobne staze'. Posvećuje se čišćenju tokova Pljuskare od prirodnih i ljudskih zakrčenja, uporno i ustrajno, dan po dan, mjesec za mjesecom, jedno godišnje doba za drugim, i tako 20 godina. Pljuskara je zasjala novim sjajem, zažuborile su njezine vode, zaiskrili slapovi, a hodače namjernike Ivica s radošću provodi kroz 'čarobnu šumu' i priča im čarobnu priču o Pljuskari. Osim što je njegovim trudom očišćena Pljuskara zabljesnula, Ivica je skupio i iznimno vrijednu zbirku fosilnih ježinaca i školjkaša.

Za svoj dugogodišnji rad i doprinos unapređenju i zaštiti prirodnih vrijednosti i ljepota Brodsko-posavske županije, a što je i dokumentirao zapisima, fotografijama i video uradcima, Ivica Klem dobitnik je Nagrade za životno djelo 'Zlatni grb Brodsko-posavske županije' za 2008. godinu.

- Sve ovo ostaje kao trajni zalog za buduće generacije, a naš planinar Ivica Klem pokazao je kako se štiti i čuva naslijeđeno dobro. Djelić svega toga dijeli sa svima nama izložbom 'Pljuskara - izvor života' - stoji u priopćenju Planinarskog društva 'Dilj-gora'.

Organizatori mole da se na otvorenje dođe sa zaštitnom maskom, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti