KAD ZDRAVLJE IMA CIJENU Roditelji djeci s poteškoćama u razvoju sami plaćaju terapije

Čitatelj navodi kako ga 45 minuta logopeda za dijete košta 100 kuna, a 45 minuta s rehabilitatorom stoji 170 kuna plus putni trošak, što je 100 kilometara u jednom smjeru pa sami lako možete doći do vrtoglavog iznosa

 

In Portalu se javio čitatelj, njegov identitet je poznat redakciji, koji tvrdi da u okolici Koprivnice djeca s poteškoćama u razvoju nemaju logopeda, a ni rehabilitatora. Terapije roditelje privatno godišnje dođu oko 30 tisuća kuna, a HZZO ne pokriva ništa.

Čitatelj navodi kako ga 45 minuta logopeda za dijete dođe sto kuna, a 45 minuta s rehabilitatorom stoji 170 kuna plus putni trošak, što je 100 kilometara u jednom smjeru pa sami možete lako doći do vrtoglavog iznosa.

- Ja sam dosta snalažljiv pa nekako uvijek sakupim taj novac, no vjerujem da mnogi roditelji to nisu, pa dijete ostane na nuli. A ne moram ni reći koliko su ove terapije djeci s poteškoćama bitne.  Smatram da nije u redu da do sada općina kojoj pripadamo za to nije dala ni lipu, a ima za svakakve bedastoće - kaže čitatelj.

Pisao je o ovom problemu Općinskom vijeću, ali se na sjednici samo prešlo preko toga, kaže. Ako se već nema za pokriti sve troškove terapija, nema razloga da se ne pokrije barem dio i pokaže dobra volja, smatra ovaj čitatelj.

- Tužno je da HZZO isto ne da barem dio. Sve je na nama roditeljima da se snađemo kako znamo - ponovio je.

Redakciji je čitatelj dostavio račune plaćenih terapija, medicinsku dokumentaciju djeteta iz koje je vidljivo da su terapije potrebne, dokaz da HZZO ne pokriva troškove i tekst upućen Općinskom vijeću.

Ponovno je pisao Općinskom vijeću, nadamo se ovaj put s više uspjeha. Jer nema svatko 30 tisuća kuna, a djeca propadaju.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti