INTERVJU, IVANA NIKOLAC Leptirićima je nužan kontinuitet u terapijama, a možda nećemo imati ni za hladni pogon

Najveći problem udruge je sustavno financiranje plaća terapeuta. Ovisimo o natječajima i prolasku projekata, nedostaje sigurnost. Korisnicima je bitan kontinuitet terapija. Kako ćete pružiti terapije ako ne možete osigurati plaće terapeuta

 

Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve Leptirići neprofitna je organizacija koja djeluje na području doline Neretve više od deset godina i broji preko 400 članova od čega jednu trećinu čine djeca s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Osnovana je s ciljem poboljšanja i unapređenja kvalitete njihova života. Svrha rada udruge je da se djeca i njihovi roditelji te osobe s invaliditetom integriraju u društvo kroz rehabilitaciju, odgoj i obrazovanje, osposobljavanje i na kraju zapošljavanje. Svake nastupajuće godine se učlanjuje sve veći broj korisnika. Već godinama organiziraju druženja, kreativne radionice i glazbeno-scenske priredbe. U udruzi pružaju radnu terapiju, govornu terapiju, fizikalnu terapiju, terapiju senzorne integracije, neurofeedback i Bowen terapiju. Mnogo članova od najranije dobi ima potrebu za ovim terapijama, a ukupno je u 2019. godini bilo 1.276 termina fizikalne i Bowen terapije. O funkcioniranju udruge tijekom pandemije doznali smo od Ivane Nikolac, predsjednice ove udruge.

Kako izgleda rad, funkcioniranje udruge od početka pandemije do danas?

- Upravni odbor udruge 16. ožujka 2020. donio je odluku o prekidu rada u kabinetima i početku pružanja usluge savjetovanja online. Osobni asistenti radili su po uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Pomoćnici u nastavi radili su online. Naši terapeuti nastavili su rad s korisnicima na daljinu putem video poziva i korištenja aplikacija te telefonskih savjetovanja roditelja. Korisnici naših terapija su inače aktivni sudionici terapijskih procesa, tako da su upoznati s metodama provođenja terapija. Samo su ih tada morali odrađivati kod kuće uz detaljne upute terapeuta. Uz video pozive, roditelji su imali zadatak snimiti dijete tijekom aktivnosti svakodnevnog života u kućnom okružju i proslijediti snimku terapeutu koji bi napravio analizu i procjenu izvođenja pojedine aktivnosti, te su tako zajedničkim snagama odrađivali terapijski proces. Također, terapeuti su u svako doba dana bili na usluzi za sva pitanja i savjete korisnicima. Kad smo dobili odobrenje od HZJZ uz sve sigurnosne mjere nastavili smo s radom u prostorijama udruge na sveopće zadovoljstvo korisnika i terapeuta.

Jeste li već morali obustaviti neku od usluga i kako to utječe na korisnike?

- Nažalost, morali smo obustaviti provedbu druženja, volontiranja, općenito svih radnji vezanih bliskim kontaktom zbog sigurnosnih mjera. Svim korisnicima nedostaje takav oblik socijalizacije.

Uspijevate li financirati projekte koji su u tijeku i što je s novim aktivnostima i projektima?

- Ovisimo o natječajima i prolasku projekata. Korisnicima je bitan kontinuitet terapija zbog kojih udruga i postoji. Ove godine ponosni smo, između ostalih, na postignuće osiguranja sredstava i provedbe projekata: 'Životna potreba OSI 2', 'Podrška rastu i razvoju Leptirića', 'Povećanje kvalitete života Leptirića', 'Siguran let u bolju budućnost', 'Europa je naš dom', 'Edukacijom protiv nasilja', 'Poletimo zajedno u bolji svijet' i 'Prijevoz za Leptiriće'.

S obzirom na krizu u cijeloj državi i svim sektorima, je li vam drastično srezana financijska pomoć grada, županije? Kako izgleda financiranje projekata preko Ministarstva socijale?

- S obzirom na krizu srezana su nam financijska sredstva općenito. Trenutno smo dobili sredstva jedino od grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske Županije. Uredno se prijavljujemo na javne pozive i fondove EU.

Bojite li se da nećete moći pokrivati ni hladni pogon i da će udruga morati prestati s radom?

- Najveći problem udruge je sustavno financiranje plaća terapeuta. Ovisimo o natječajima i prolasku projekata, nedostaje sigurnost. Korisnicima je bitan kontinuitet terapija. Kako ćete pružiti terapije ako ne možete osigurati plaće terapeuta? Naravno da se bojimo da nećemo moći pokrivati ni hladni pogon, posebno materijalne troškove.

 

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti