MEĐUNARODNI DAN ZNAKOVNIH JEZIKA Kako izgleda Biblija snimljena na hrvatski znakovni jezik

Svi videozapisi nastali u sklopu projekta 23. rujna postat će javno dostupni na kanalima Zaklade Čujem, vjerujem, vidim i Saveza Dodir na mrežnoj platformi YouTube

 

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u srijedu 23. rujna, na Međunarodni dan znakovnih jezika Zaklada Čujem, vjerujem, vidim i Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir predstavit će projekt snimanja Biblije na hrvatski znakovni jezik.

Projekt će u 12 sati u predvorju Knjižnice predstaviti upravitelj Zaklade Čujem, vjerujem, vidim Mirko Hrkač, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir Sanja Tarczay, povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi, Taras Barščevski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati! Hrvatskog knjižničarskog društva viša knjižničarka Željka Miščin.

Na opsežnom i složenom projektu snimanja cijele Jeruzalemske Biblije radi se već pet godina, a dosad su na hrvatski znakovni jezik prevedena četiri kanonska evanđelja Novog zavjeta – Evanđelje po Mateju, Evanđelje po Marku, Evanđelje po Luki i Evanđelje po Ivanu.

Projekt koordiniraju Sanja Tarczay i Mirko Hrkač, a veliki doprinos ovom zahtjevnom pothvatu dao je i tim prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika iz saveza Dodir. Značajan trud i angažman iskazali su i suradnici projekta svećenik Varaždinske biskupije Leonard Šardi i Ilka Štivojević, koji su s prevoditeljima snimili sva četiri evanđelja Jeruzalemske Biblije.

Udruge koje su nositelji projekta surađuju i u sklopu provedbe Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati!, koju od 2016. godine organizira i provodi Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Hrvatskog knjižničarskog društva u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Knjižnicama grada Zagreba te uz sudjelovanje brojnih partnera (kulturnih i obrazovnih ustanova i organizacija, udruga, knjižnica, nakladnika, zainteresiranih pojedinaca itd.).

Svi videozapisi nastali u sklopu projekta 23. rujna 2020. godine postat će javno dostupni na kanalima Zaklade Čujem, vjerujem, vidim i saveza Dodir na mrežnoj platformi YouTube.

Novčanu potporu snimanju osigurala je Hrvatska biskupska konferencija.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti