ZADAR Svečano uručeni ugovori ukupne vrijednosti od gotovo 30 milijuna kuna usmjerenih na poticanje socijalne uključenosti

Ovom prilikom potpisana su i dva ugovora ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna u svrhu unaprjeđenja socijalne uključenosti za 105 korisnika, od čega je 65 djece s teškoćama u razvoju i 40 starijih osoba koje boluju od Alzheimera i demencije

 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan u Zadru su  potpisali i svečano uručili ugovore ukupne vrijednosti od 28,6 milijuna kuna u okviru tri Poziva – 'Zaželi – program zapošljavanja žena', 'Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.' i 'Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - Faza I'. Na svečanom uručivanju ugovora sudjelovali su župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

- Danas smo potpisali 14 ugovora vrijednih više od 15 milijuna kuna za projekte poticanja socijalne uključenosti i jačanja društvenih poduzetnika. Smatram da je izrazito bitno pružiti podršku onima kojima je potrebna kako bi ih se osnažilo na aktivno sudjelovanje i mijenjanje svoje zajednice na bolje. Na tom tragu je i projekt 'Zaželi', u sklopu kojeg smo danas potpisali ugovore kojima se zapošljava 131 žena, a skrb će dobiti 786 starijih i nemoćnih osoba. Ove brojke su velike i važne, ali još važnije je što projekt dugotrajno nezaposlenim pruža posao, edukaciju i perspektivu, dok našim starijim sugrađanima na ovaj način poručujemo da nisu sami i da ćemo im u ovim teškim vremenima pružiti neophodnu skrb - istaknuo je u svom obraćanju ministar Aladrović.

Devet projekata u okviru Poziva 'Zaželi – program zapošljavanja žena' za koje su u Zadru potpisani i uručeni ugovori ukupne vrijednosti 12,1 milijuna kuna, zaposlit će ukupno 131 ženu koje će pružati uslugu potpore i podrške za 786 starijih i/ili nemoćnih osoba u sljedećih godinu dana. Na razini čitave Hrvatske Pozivom je predviđeno financiranje zapošljavanja više od 6.000 žena koje će raditi na poslovima potpore, podrške i brige za oko 36.000 krajnjih korisnika.

Ovo je do sada najveći natječaj koji se ikad financirao u Republici Hrvatskoj iz Europskog socijalnog fonda – faza I i II, a zajedno su ukupne vrijednosti više od milijardu i pol kuna.

Također, potpisano je i uručeno 12 ugovora u okviru trajnog Poziva 'Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I., ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna kojim se financiraju aktivnosti s ciljem rasta postojećih društvenih poduzetnika u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti, s posebnim naglaskom na poticanje zapošljavanja. Poziv vrijedan preko 100 milijuna kuna ujedno obuhvaća dodjelu državnih potpora i potpora male vrijednosti.

Ovom prilikom potpisana su i dva ugovora ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna u okviru Poziva 'Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - Faza I' u svrhu unaprjeđenja socijalne uključenost za 105 korisnika, od čega je 65 djece s teškoćama u razvoju i 40 starijih osoba koji boluju od Alzheimera i demencije. Ugovorima je obuhvaćeno i provođenje edukacije za 1821 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i policije koji rade s korisnicima. Na razini cijele Hrvatske Pozivom je planirano pružanje socijalnih usluga za više od 10.300 osoba.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti