DRŽAVNI URED ZA DIGITALNI RAZVOJ Što to zapravo predstavlja digitalna pristupačnost za osobe s invaliditetom

Panelisti na okruglom stolu bile su institucije zadužene za provedbu Zakona o pristupačnosti, obveznici primjene Zakona te predstavnici udruga osoba s invaliditetom. Virtualni okrugli stol pratilo je preko 150 sudionika

 

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Povjerenikom za informiranje, krovnim nacionalnim organizacijama osoba s invaliditetom i Državnom školom za javnu upravu organizirao je virtualni okrugli stol.

Pozdravne govore održali su Kristina Posavec (zamjenica državnog tajnika, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva), Zoran Pičuljan (Povjerenik za informiranje) i Rudolf Vujević (ravnatelj, Državna škola za javnu upravu). Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva naglasila je da je ovo prilika da se prezentira do sada napravljeno u pogledu ostvarivanja bolje digitalne pristupačnosti iz perspektive udruga, tijela javnog sektora i tijela zaduženih za provedbu i praćenje Zakona te je zahvalila svima na dobroj suradnji.

Panel raspravu moderirala je Svjetlana Marijon, udruga Zamisli, a panelisti su bili Tamara Horvat Klemen s temom organizacija i provedba programa osposobljavanja djelatnika tijela javnog sektora o primjeni Zakona o pristupačnosti, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Marko Kovačić je govorio o Zakonu o pristupačnosti – izazovi u provedbi iz Ureda povjerenika za informiranje, zatim je  Katarina Strunjak izlagala na temu  digitalna pristupačnost – izazov osobama s tjelesnim invaliditetom  ispred Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH. 

Bruno Tot je predstavio digitalnu pristupačnost za slijepe i slabovidne u praksi ispred Hrvatskog saveza slijepih. Petra Sajko Hlušička govorila je o iskustvu Državne geodetske uprave u prilagodbi mrežnih stranica i portala prema Zakonu o pristupačnosti. Jasmina Plavac prenijela je iskustva Sveučilišnog računskog centra, Srce, a Sanda Starešina govorila je o pristupačnosti u praksi: sinergija teorije i iskustva  ispred Carneta.

Cilj ovog okruglog stola pod nazivom 'Digitalna pristupačnost od zakona do prakse' uoči početka primjene Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora ('Narodne novine', broj 17/2019) za sve mrežne stranice tijela javnog sektora bila je najava početka primjene Zakona za sva tijela neovisno o vremenu nastanka njihovih mrežnih stranica, te prezentacija napravljenog u pogledu ostvarivanja bolje digitalne pristupačnosti iz perspektive udruga, tijela javnog sektora i tijela zaduženih za provedbu i praćenje Zakona.

Virtualni okrugli stol održao se putem videokonferencijskog sustava Državne škole za javnu upravu. Putem ovog sustava program je okruglog stola pratilo je preko 150 sudionika.

Panelisti na okruglom stolu bile su institucije zadužene za provedbu navedenog Zakona, obveznici primjene Zakona te predstavnici udruga osoba s invaliditetom.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti