FILOZOFSKI FAKULTET ZAGREB Tvrtka IKEA opremila dnevni boravak za studente s invaliditetom

Drago nam je što je IKEA prepoznala naša nastojanja da studentima s invaliditetom studiranje učinimo što jednostavnijim, boljim i inkluzivnijim, kazala je Nataša Jokić-Begić, koordinatorica za studente s invaliditetom Filozofskog fakulteta

 

Od rujna na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studenti s invaliditetom vrijeme na fakultetu mogu provesti u novouređenom modularnom prostoru za rad i druženje u auli zgrade. Prostor je opremila IKEA s namještajem u vrijednosti od 19.070 kuna.

Filozofski fakultet u Zagrebu kroz svoj Ured za studente s invaliditetom nudi sustav podrške studentima s invaliditetom koji su nadležne institucije (Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom) prepoznale kao primjer dobre prakse.

Studenti s invaliditetom, kako navodi voditeljica Ureda za studente s invaliditetom Fakulteta Marina Šimunec, imaju mogućnost korištenja prilagođenog prijevoza, podrške obrazovnih asistenata, prilagodbe nastave i ispitivanja te prilagodbe literature. Svake godine 50-ak studenata, korisnika Ureda za studente s invaliditetom fakulteta, pohađa različite studijske programe na svim razinama studija. S obzirom na ograničenja uzrokovana različitim invaliditetom te uz iznimno složen raspored, mnogi studenti s invaliditetom su koristili prostor Ureda za SSI kako bi u njemu boravili između predavanja.

No, s vremenom, zbog sve većeg broja studenata s invaliditetom koji upisuju Fakultet, taj je prostor postao premalen za sve potrebe. Novi prostor za rad i druženje, objašnjava Šimunec, osmišljen je u tri fleksibilne zone s pomičnim namještajem. Željka Kruljac, studentica s invaliditetom druge godine diplomskog studija poljskog i španjolskog jezika koristila je tijekom studiranja stari prostor, a novi ocjenjuje odličnim:

- Ovaj dnevni boravak omogućit će studentima s invaliditetom točku gdje se možemo naći s asistentom, provesti vrijeme u pauzi ili družiti se s kolegama sa i bez invaliditeta, a dovoljno je blizu Ureda ako imamo potrebu za stručnom i administrativnom podrškom – kazala je Kruljac.

- Vjerujemo da će novi prostor koji je prvenstveno namijenjen studentima s invaliditetom, no i ostali studenti ga mogu slobodno koristiti, biti mjesto susreta, druženja, novih poznanstava i uspješnog studiranja. Drago nam je što je IKEA prepoznala naša nastojanja da studentima s invaliditetom studiranje učinimo što jednostavnijim, boljim i inkluzivnijim - zaključila je Nataša Jokić-Begić, koordinatorica za studente s invaliditetom Filozofskog fakulteta.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti