VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Što je generator zadovoljstva i sreće prosječnog čovjeka

Od silne borbe za slobodama raznih vrsta sudionici su se već pomalo pogubili. Tko o čemu – 'slobodoumni' o slobodi. Prvotna im se misao podosta olinjala, a protagonisti su sve neuvjerljiviji i naporniji. Od slobodoumlja do njegove devalvacije samo je jedan korak, a iza toga – što ostaje

 

Od kako smo ušli u ova naša nova društvena uređenja ili, kako neki kažu, u 'novi društveni poredak', svima su usta puna slobode raznih vrsta: sloboda govora, sloboda izbora, političke slobode, vjerske slobode, slobode manjinskih zajednica, slobode ranjivih skupina, slobodni odgoj, slobodno ponašanje, slobodno tržište, ljudske slobode…

Od silne borbe za slobodama raznih vrsta sudionici su se već pomalo pogubili. Tko o čemu – 'slobodoumni' o slobodi. Prvotna im se misao podosta olinjala, a protagonisti su sve neuvjerljiviji i naporniji. Od slobodoumlja do njegove devalvacije samo je jedan korak, a iza toga – što ostaje.

Lome se koplja oko 'ugrožavanja ljudskih sloboda' u doba ove pandemije, nose se parole duginih boja, jer tijelo im je oslobođeno (od koga?!, od čega ?!), izvikuju se političke parole kako bi se pridobili oni koji još nisu svjesni slobode koja im se nudi,  piščeva riječ, koja misli da je slobodna, pokušava pronaći put do čitatelja.

Sloboda je tako 'postala i dar i teret, pa čovjek pronalazi načine kako pobjeći od nje', kaže Erich Fromm u knjizi 'Bijeg od slobode'.

Od svih tih sloboda najdraža mi je ipak sloboda izbora i to ona koju je davnih dana ponudio Branko Ćopić u antologijskoj 'Ježevoj kućici':

Kućico draga,
slobodo moja!

Palačo divna,
drvenog svoda,
kolijevko meka,
lisnatog poda.
Uvijek ću vjeran
ostati tebi,
ni za šta ja te
mijenjao ne bi!

Ova slikovnica za djecu, ali puno više i za odrasle, nosi jednostavnu i jasnu, metaforičku poruku kako treba voljeti i čuvati slobodu vlastitog dvorišta - vlastitog izbora. Ježurka Ježić bori se za sebe i svoje stavove. Pa i kada mu se drugi likovi izruguju, on je i dalje nepokolebljiv te odabire i ustraje na obrani svoga doma i svoga dvorišta.

Ova univerzalna tema uistinu je vrlo, vrlo bitna upravo u aktualnoj perspektivi naše 'slobodoumne svakodnevice'.

Rezultati velikog istraživanja, koje je vodio američki socijalni psiholog Albert Angus Campbell, pokazali su da glavni generator zadovoljstva i sreće prosječnog čovjeka nije niti novac, niti popularnost, niti lijep izgled, već sloboda izbora, neovisnost i slobodno upravljanje vlastitim životom.

Ako imamo snažan osjećaj da sami upravljamo našim životima, to više utječe na naše pozitivne osjećaje od bilo kojih objektivnih životnih uvjeta, kaže psiholog Campbell.

I stoga - slobodno me oslobodi, dragi Bože, od slobode svih vrsta koje mi se nude i ostavi me uživati u 'mojoj kućici, mojoj slobodici' i u mojim mislima i riječima koje slobodno vrludaju.

 

Autorica: Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti