TURISTIČKA ZAJEDNICA ZADAR Prilagodili web stranicu osobama s invaliditetom, uskoro stiže promidžbeni materijal na Brajici

Dosad nismo imali ništa, a sada imamo nešto. Ima tu još prostora za nadopunjavanje jer postoji mnogo informacija koje je vrijedno imati na webu, ali ovo je prvi i veoma važan korak. Stranica će s vremenom biti sve bolja i sadržajnija, kaže Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije

 

Koji su zadarski restorani prilagođeni osobama s invaliditetom, kojim se pravcima kretati Poluotokom ili koje su rute najpogodnije za osobe s poteškoćama u kretanju kako bi došle do muzeja ili sportske dvorane? – novi je sadržaj na mrežnim stranicama Turističke zajednice grada Zadra, a do istih i obilja drugih informacija na svojim računalima mogu doći i slabovidne ili slijepe osobe. Ovaj su projekt financirali i odradili Upravni odjel za EU projekte Grada Zadra i zadarski TZ, dok je tvrtka Llyods Designe iz Labina prilagodila funkcionalnosti i dizajn weba gradskog TZ-a Zadar.travel.

Pored funkcionalnih i dizajnerskih prilagodbi na fontu, odnosno veličini i razmaku koji su, primjerice, važni za disleksičare, stranica ima i mogućnost rada u dark modu, ali i integrirani čitač sadržaja na svim jezicima koji se automatski uključuje ako ga koristi slabovidna ili slijepa osoba koja ima deafultno uključen sustav na računalu.

PRVI VAŽAN KORAK

Projekt prilagodbe sadržaja na webu za osobe s invaliditetom gradski TZ odradio je u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom u Zadru, posebno s krovnom Udrugom tjelesnih invalida Zadarske županije, kako bi sve promjene imale stvarnu vrijednost te pružale informacije gostima s invaliditetom koji posjećuju Zadar.

- Dosad nismo imali ništa, a sada imamo nešto. Ima tu još prostora za nadopunjavanje jer postoji mnogo informacija koje je vrijedno imati na webu, ali ovo je prvi i veoma važan korak. Stranica će s vremenom biti sve bolja i sadržajnija - kaže Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.

Jadrijev je bio uključen u projekt za čiju je realizaciju davao savjete i prijedloge, kao što su osobe iz drugih udruga, posebno one slabovidne ili slijepe iz Udruge slijepih Zadarske županije, imale određene zahtjeve pri izradi i prilagodbi stranica. 

 

- Projekt je veoma važan jer nije namijenjen samo korisnicima u Zadru, nego i svim gostima s invaliditetom koji u Zadar dolaze iz cijele Hrvatske i svijeta. Kako sam osoba s tjelesnim invaliditetom koji koristi kolica za kretanje, bilo mi je važno da stranica TZ-a pruža informacije o tomu gdje se sve i kako osobe  s invaliditetom mogu kretati Zadrom, odnosno mogu li posjećivati restorane, kazalište i muzeje, ili kako pristupiti apartmanima i slično. U tom smislu očekujem kako će stranica iz dana u dan imati sve više informacija. Sada napokon imamo jedinstveno mjesto koje može posjećivati velika populacija osoba s invaliditetom, bez obzira na vrstu invaliditeta - zaključuje Jadrijev.

TURIZAM ZA SVE

Ovaj projekt kojim su na jednom mjestu sadržajno objedinjene sve informacije važne za osobe s invaliditetom, realiziran je sredstvima iz EU fonda Tourism4All, koje je osigurao gradski Upravni odjel za EU fondove. S druge strane, riječ je o projektu usklađenom sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Drugim riječima, digitalna pristupačnost obaveza je i praksa prilagodbe mrežnih stranica tijela javnog sektora, mobilnih aplikacija i digitalnih dokumenata kako bi im svi korisnici mogli pristupiti, koristiti ih i razumjeti bez obzira na vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće. Zakon je stupio na snagu prije dvije godine u skladu s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, koja su ih potom morala uskladiti s odredbama Zakona do 23. rujna ove godine. Projekt izrade turističko-informativnih materijala za invalidne osobe nastavit će se izradom tiskanih materijala na Brailleovom pismu i audio čitačima tiskanih info sadržaja na mobilnim uređajima, što će također biti financirano sredstvima iz EU fonda te u suradnji sa zadarskim Upravnim odjelom za EU fondove.

- Grad Zadar već provodi projekt Tourism4All iz programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske, pa smo imali raspoloživa sredstva za financiranje aktivnosti koje se tiču pristupačnog turizma. Suradnja s Turističkom zajednicom bila je na obostranu korist, jer se naš projekt u suštini bavi aktivnostima koje mogu doprinijeti poboljšanjima usluga za turiste i osobe s invaliditetom - ističe Josip Milić, voditelj gradskog Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata.

- Od početka smo bili uključeni u ovaj projekt i pratili prilagodbu sadržaja na mrežnim stranicama TZ Zadra. Na kraju smo jako zadovoljni kako je posao odrađen. Mislim kako je riječ o hvale vrijednom dodatku zadarskom turizmu - dodao je Milić.   

EUROPSKI STANDARD PRILAGODBE

Složeni posao prilagodbe weba Turističke zajednice grada Zadra za osobe s invaliditetom odradio je labinski Lloyds Design, tvrtka koja je nedavno napravila kompletan redizajn mrežne stranice zadarskog TZ-a.

- Ovakvu razinu prilagodbe web stranice radili smo prvi put, a realizirali smo je u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom. Po mom mišljenju, riječ je o visokom nivou prilagodbe i standardu koji je možda najviši u Hrvatskoj - kaže vlasnik labinskog Lloydsa Domagoj Ostović. Tako je mrežna stranica zadar.travel sada pristupačna svim slijepim i slabovidnim osobama, ali uz uvažavanje različitih razina slabovidnosti.

- Kako imamo različite razine slabovidnih osoba, isticanjem nijansi kontrasta ili boja uvažili smo sve zadanosti u prilagodbi weba. Posao se pokazao kao izrazito zahtjevan i izazovan, ali smo ponosni što smo dobili priliku - dodaje Ostović.    

Info stranicu možete posjetiti na poveznici Pristupačnost u Zadru (zadar.travel/hr/istrazi/pristupacnost-u-zadru).

 

Autorica: Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti