HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE U prvih osam mjeseci 2019. i 2020. vidljiv pad broja zaposlenih osoba s invaliditetom

Osobe s invaliditetom najviše su se zapošljavale u prerađivačkoj industriji i to 286 osoba, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 211 osoba te u administrativnoj i pomoćno-uslužnoj djelatnosti njih 198

 

Zanimalo nas je kakvo je stanje u zapošljavanju osoba s invaliditetom  u  vrijeme pandemije, bilježi li se veći broj  otkaza, koriste li poslodavci izdane mjere za očuvanje radnih mjesta osoba s invaliditetom i slično, a odgovore smo potražili u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje iz kojeg su nam kazali da ako promatramo podatke o zapošljavanju osoba s invaliditetom u prvih osam mjeseci 2019. i 2020., vidljiv je pad broja zaposlenih i to za 32 posto.

Do 31. kolovoza 2020. posredovanjem Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zaposleno je ukupno 94.352 osobe, od toga su 1.444 osobe s invaliditetom (1,5 posto). U istom razdoblju prošle godine zaposleno je 110.313 osoba, od toga 2.122 osobe s invaliditetom (1,9 posto).

POTPORA ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Osobe s invaliditetom najviše su se zapošljavale u prerađivačkoj industriji i to 286 osoba, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 211 osoba te u administrativnoj i pomoćno-uslužnoj djelatnosti njih 198.

-Dio programa mjera aktivne politike za zapošljavanje je odlukom Upravnog vijeća Zavoda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 20. ožujka 2020. privremeno obustavljen. S obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano koronavirusom (COVID-19, Hrvatski zavod za zapošljavanje je svoje aktivnosti usmjerio na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/ sektorima koji su najugroženiji. Kako bi se radnicima osigurala radna mjesta, odnosno ostanak u zaposlenosti uvedena je nova mjera:  Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19), čiji uvjeti su se stalno nadopunjavali i prilagođavali situaciji na tržištu rada – kazali su iz HZZ –a.

Na sjednici održanoj dana 29. lipnja 2020. godine Upravno vijeće HZZ-a odlukom je ukinulo privremenu obustavu dijela programa mjera aktivne politike zapošljavanja, te su se nastavile provoditi sljedeće mjere: Potpore za zapošljavanje, Potpore za usavršavanje, Potpore za samozapošljavanje, Obrazovanje i osposobljavanje i Javni radovi, te mjera za očuvanje radnih mjesta i mjere Stalni sezonac. Na sjednici je donesena i nova mjera:  Potpora za skraćivanje radnog vremena, kao pomoć poslodavcima kod kojih je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom došlo do privremenog smanjenja opsega posla.

CILJANJE SKUPINE POSLODAVACA

- Također, donesena je i Potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom čija je djelatnost pogođena koronavirusom (COVID – 19). Ciljane skupine poslodavca koji su prihvatljivi u ovoj mjeru su zaštitne radionice, integrativne radionice i radne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom, neovisno o sektoru u kojem posluju.

Potpora iznosi četiri tisuće kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno razmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu i 250 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem – pojasnili su nam iz HZZ –a.

U periodu od ožujka do kolovoza 2020., u redovne mjere novouključeno je 138 osoba s invaliditetom.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti