HRVATSKO PSIHOLOŠKO DRUŠTVO Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježavamo u znaku pandemije

Ulaganje u programe mentalnog zdravlja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, koji su već patili od godina kroničnog nedovoljnog financiranja, sada je važnije nego ikad prije, poručuju iz HPD-a

 

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO) 10. listopada obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. 

Na taj se način želi potaknuti na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promicanje mentalnog zdravlja.

- Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada, dolazi u vrijeme kada se naš svakodnevni život znatno promijenio kao rezultat pandemije – kažu iz Hrvatskog psihološkog društva.

- Protekli mjeseci donijeli su mnoge izazove: zdravstvenim radnicima koji pružaju njegu u teškim okolnostima, odlaze na posao bojeći se povezivanja COVID-19 sa sobom kući; za učenike, koji se prilagođavaju pohađanju nastave od kuće, s malo kontakta s učiteljima i prijateljima i zabrinuti za svoju budućnost; za radnike kojima je život ugrožen; za ogroman broj ljudi koji su uhvaćeni u siromaštvu ili u krhkim humanitarnim uvjetima s izuzetno ograničenom zaštitom od COVID-19; a za ljude s mentalnim zdravstvenim stanjima mnogi su u još većoj socijalnoj izolaciji nego prije.  Ekonomske posljedice pandemije već se osjećaju jer tvrtke puštaju osoblje u pokušaju da spasu svoje poslovanje ili se u potpunosti zatvore – naglašavaju hrvatski psiholozi okupljeni u spomenuto društvo.
S obzirom na prošla iskustva s hitnim situacijama, očekuje se da će se potreba za mentalnim zdravljem i psihosocijalnom podrškom znatno povećati u sljedećim mjesecima i godinama. Ulaganje u programe mentalnog zdravlja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, koji su već patili od godina kroničnog nedovoljnog financiranja, sada je važnije nego ikad prije.
- Zbog toga je cilj ovogodišnje kampanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja povećana ulaganja u mentalno zdravlje – ističu iz HPD-a.

 

Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti