VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Znati motivirati je veliko umijeće, ali i još veće zadovoljstvo

Motivacija je davanje, pružanje ruke u pravom trenutku, davanje šanse. Motivirati znači ukazivati povjerenje, vraćati poljuljano samopouzdanje, jačati samopoštovanje, davati smisao

 

Što motivira učenika da ispunjava svoje školske obaveze? Jesmo li dovoljno (ili uopće) motivirani za posao i kako to utječe na našu uspješnost? Što potiče sportaše da postižu ono što se često čini nemogućim?

Motivacija je jedan od najbitnijih životnih pokretača. Ona je onaj povoljni vjetar koji širi naša jedra i pomaže našu životnu i radnu plovidbu.

Zorno to možemo prikazati uz pomoć računske operacije množenja, u kojoj je naš uspjeh u radu i životu umnožak (rezultat) profesionalnih i individualnih sposobnosti te situacijskih mogućnosti s jedne strane i motivacije s druge strane.

Taj bismo trijas životnog i radnog uspjeha mogli ovako slikovito prikazati:

(moći + znati)  X  htjeti  =  životni i radni uspjeh

A što ako je motivacija nula? Prisjetimo se. Svaki broj pomnožen nulom daje – nulu, u čemu zapravo i leži poanta ove naše današnje priče.

Rezultati jednog Gallupovog istraživanja provedenog na 10 000 ispitanika pokazali su da zaposlenici od svojih pretpostavljenih očekuju:

- povjerenje (da im mogu vjerovati),
- razumijevanje (da šire pozitivnu energiju i brinu za osobe),
- stabilnost (njihovu podršku i sigurnost - sada),
- nadu (za budućnost),
- motivaciju (da budu poticajni i da prepoznaju prave vrijednosti).

Znati motivirati je veliko umijeće, ali i još veće zadovoljstvo. Motivacija je davanje, pružanje ruke u pravom trenutku, davanje šanse. Motivirati znači ukazivati povjerenje, vraćati poljuljano samopouzdanje, jačati samopoštovanje, davati smisao. Jer… nitko ne bi smio biti otok.

Britanski novinar i esejist W. Bagehot davno je napisao: ’Veliko je životno zadovoljstvo činiti ono što drugi misle da ne možeš.’

Nikada ne treba posustati, nego ići dalje… i još dalje… pomicati granice … preskočiti i samoga sebe.

Ako još niste, pokrenite se!

 

Autorica: Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti