ZOSI Nema značajnog pada u zapošljavanju osoba s invaliditetom zbog pandemije koronavirusa

U siječnju 2020. godine isplaćeni su poticaji za 300 poslodavaca za zapošljavanje 961 osobe s invaliditetom, a u kolovozu 2020. poticaji za 393 poslodavca za zapošljavanje 1250 zaposlenih osoba s invaliditetom

Posao osobe s invaliditetom

 

Poslali smo upit u Zavod za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kako bismo saznali je li vidljiv pad u zapošljavanju osoba s invaliditetom zbog pandemije, koriste li poslodavci poticaje za zapošljavanje u većoj ili manjoj  mjeri, bilježi li se veći broj otkaza, odnosno, slučajeva da  poslodavac javi kako za konkretnu osobu više ne postoje uvjeti za poticaje jer ju je morao otpustiti.

Prema dobivenim informacijama nije vidljiv pad u zapošljavanju osoba s invaliditetom zbog pandemije.

POTICAJI ZA ZAPOŠLJAVANJE

- Uvidom u Očevidnik zaposlenih osoba s invaliditetom nije uočen značajan pad u zapošljavanju osoba s invaliditetom zbog pandemije koronavirusa. U siječnju je u Očevidniku bilo evidentirano 11.203 zaposlenih osoba s invaliditetom, dok je u kolovozu evidentirano 11.156 zaposlenih osoba s invaliditetom (pad od 0,419 posto uzrokovan kretanjima na tržištu rada neovisno o pandemiji).

U kontekstu poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, posljednjih godina pratimo kontinuirani porast broja poslodavaca korisnika poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, odnosno broja zaposlenih osoba s invaliditetom za koje poslodavci ostvaruju pravo na poticaje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - rekli su nam iz ZOSI -a, a što se tiče korištenja poticaja u većoj ili manjoj mjeri u tijeku pandemije pojašnjavaju:

- Kontinuirano povećanje broja poslodavaca korisnika poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, odnosno broja zaposlenih osoba s invaliditetom za koje poslodavci ostvaruju pravo na poticaje vidljivo je i na mjesečnoj razini kroz 2020. godinu.

OTEŽANO POSLOVANJE U DOBA PANDEMIJE

Tako su u siječnju 2020. godine isplaćeni poticaji za 300 poslodavaca za zapošljavanje 961 osobe s invaliditetom, a u kolovozu 2020. godine poticaji za 393 poslodavca za zapošljavanje 1250 zaposlenih osoba s invaliditetom. Sukladno povećanju broja korisnika poticaja prisutno je i kontinuirano povećanje iznosa isplaćenih sredstava na mjesečnoj razini, pa je tako u razdoblju od 1. do 31. siječnja 2020. godine poslodavcima isplaćeno 3.530.129,51 kuna, a u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2020. godine ukupno 70.286.395,96 kuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom - pojasnili su i dodali kako za sada od strane poslodavaca korisnika poticaja nemaju informacije koje bi ukazivale na povećani broj otkazivanja poticaja ali na osnovu neposredne komunikacije s poslodavcima upoznati su s otežanim poslovanjem u vrijeme pandemije, te neizvjesnosti u pogledu održavanja zaposlenosti.

- Stoga je za poslodavce, osobito u ovom nepovoljnom razdoblju isplata poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom i isplata sredstava za mjere za očuvanje radnih mjesta Zavoda od iznimne važnosti- zaključili su iz ZOSI -a.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti