KARLOVAČKA ŽUPANIJA Učinkoviti sustav podrške osobama s invaliditetom u kriznim stanjima

Postojeći sustav podrške osobama s invaliditetom  nužno je nadograditi kako bi se Osi populaciji u kriznim situacijama mogla pružiti pravodobna, potrebna i prilagođena podrška na ravnopravnoj osnovi s ostalim građanima

Karlovac -podrška osobama s invaliditetom

 

Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizirao je 13. listopada okrugli stol pod nazivom 'Učinkoviti sustav podrške osobama s invaliditetom u kriznim stanjima'.

Okrugli stol održan je povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa. U radu su sudjelovali predstavnici Gradskog društva Crvenoga križa Karlovac, Policijske uprave karlovačke, Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Grada Duga Resa te predstavnici udruga osoba s invaliditetom.

Kako piše karlovacki.hr, sudionici su zaključili da je postojeći  sustav podrške osobama s invaliditetom  nužno nadograditi kako bi se osobama s invaliditetom u kriznim situacijama mogla pružiti pravodobna, potrebna i prilagođena podrška na ravnopravnoj osnovi s ostalim građanima.

Znanja o invaliditetu i oblicima podrške koje posjeduju organizacije osoba s invaliditetom trebaju biti uvažena prilikom planiranja mjera i aktivnosti pomoći u kriznim situacijama. Također je zaključeno da je potrebno osigurati sustavnu stručnu podršku  svim pojedincima koji proteklih mjeseci neprekidno  izravno rade sa osobama s invaliditetom.

Kao posebno rizična skupina osoba s invaliditetom, koje su izloženije riziku, prepoznate su one osobe s invaliditetom koje žive same ili sa starijim i nemoćnim roditeljima.

 Savez udruga osoba s invaliditetom u narednom  razdoblju  namjerava potaknuti sve relevantne dionike da objedinjenim pristupom zasnovanom na stvarnim potrebama osoba s invaliditetom pristupi razvoju učinkovitog sustava podrške ovoj skupini građana kojih u Karlovačkoj županiji prema podacima iz 2019. godine ima 16.445.

 

Autorica: Anita Blažinović