INKLUZIVNI DIV Google poboljšava alat za pomoć ljudima koji su neverbalni

Google uvodi novu tehnologiju osmišljenu kako bi pomogla osobama koje su neverbalne da komuniciraju s ljudima oko sebe, istovremeno čineći konkretne korake prema većoj inkluzivnosti u samoj tvrtki

Google, inkluzija

 

Internetski div rekao je ovog mjeseca da dorađuje Android aplikaciju ‘Action Blocks’ kako bi je učinio jednostavnijom za osobe s invaliditetom koje koriste uređaje za potpomognutu i alternativnu komunikaciju.

Aplikacija Action Blocks, koja je pokrenuta početkom ove godine, omogućuje korisnicima stvaranje gumba koji se prikazuje na početnom zaslonu pametnog telefona i kojim se jednim dodirom mogu obaviti radnje koje obično zahtijevaju više koraka, poput pozivanja nekog broja ili uključivanja svjetla.

Google je s najnovijim ažuriranjem postigao da se aplikacija može brzo postaviti da izgovara jednostavne izraze poput ‘da’, ‘ne’ ili ‘oprostite, moram nešto reći’. Aplikacija sada sadržava tisuće simbola za komunikaciju slikom iz kolekcije Tobii Dynavox kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo izvršavanje radnji pomoću ikona na koje su već navikli na svojim uređajima za potpomognutu i alternativnu komunikaciju, piše Disability Scoop.

- Action Blocks radi na Android telefonima bez ikakvog dodatnog hardvera, čineći komunikaciju praktičnijom i dostupnijom ljudima bez obzira jesu li u pokretu i imaju li uz sebe ili nemaju svoje uređaje za potpomognutu i alternativnu komunikaciju - napisala je Eve Andersson, ravnateljica za pristupačnost u Googleu, u objavi koja najavljuje poboljšanja.

Aplikacija Action Blocks se može pokrenuti i pomoću fizičkih prekidača, napomenula je Andersson.

Google također nastoji poboljšati inkluzivnost u vlastitoj radnoj snazi. Tvrtka je pokrenula novu web stranicu kako bi privukla potencijalne zaposlenike s invaliditetom.

- Znamo da je jedan od prvih koraka za pronalaženje posla u novoj tvrtki posjet web stranici s karijerama, ali ti resursi možda nisu dizajnirani s osobama s invaliditetom na umu - napisala je Andersson.

- Budući kandidati mogu pronaći resurse za karijeru i savjete za prijavu, kao i pročitati priče o zaposlenicima s invaliditetom u Googleu i našoj zajednici Google Disability Alliance koju vode zaposlenici.

DamirFatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti