USTANOVA URIHO Prezentacija završne konferencije EU projekta usmjerenog zapošljavanju osoba s invaliditetom

URIHO se doprinosom stručnih radnica Službe za rehabilitaciju, jedini u našoj zemlji i u Europi, na što je posebno ukazala psihologinja Višnja Majsec Sobota, može pohvaliti malim priručnikom koji je donio zbirku tekstova vezanih za koronavirus

Na poslovnom dvorištu Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO u Zagrebu, Držićeva 1, u petak, 23. listopada, predstavljena je završna konferencija EU projekta pod nazivom 'Program osposobljavanja na radnom mjestu za dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom – pilot projekt za pomoćne kuhare'.

Kako je pojašnjeno, Služba za rehabilitaciju URIHO-a, u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, provela je od ožujka 2019. do listopada 2020. godine projekt 'Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga', u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

- S ciljem povećanja zapošljivosti nezaposlenih osoba s invaliditetom, stručni radnici su osmislili i proveli programe osposobljavanja za poslove čišćenja i pomoćnog kuharstva, koji su osim praktičnog osposobljavanja uključivali i podučavanje sudionika radu na računalu te komunikacijsko-motivacijske radionice usmjerene na razvoj socijalnih vještina – kazali su Urihovci.

U projektne aktivnosti ukupno je bilo uključeno 59 osoba s invaliditetom, od čega je 33 korisnika osposobljeno za zanimanje pomoćnog kuhara, a 26 za poslove čišćenja.

Posebno je istaknuto da je, uz ostvarenje svih projektnih ciljeva, dodana vrijednost projekta i kreiranje 'Male kuharice za pomoćne kuhare i pomoćne kuharice', koja se nalazi i na web stranici URIHO-a te In Portala.

'Mala kuharica' sadrži osnovna pravila u kuhinji, s naglaskom na održavanje higijene, kako raditi na siguran način, koja sredstva za rad koristiti, kako poslužiti jelo gostima. Ujedno, sadrži recepte za jednostavna jela, prilagođene osobama različitih vrsta oštećenja, kao što su oslić na bijelo, pire krumpir s dinstanim kiselim zeljem i kobasicama, shaghette bolognese, zapečene palačinke sa sirom, varivo od slanutka i poriluka, mesna štruca i pire krumpir, juneći gulaš s domaćim noklicama, kotlet u umaku od gljiva i rizi-bizi, juha od bundeve, francuski krumpir, pohane palačinke punjene šunkom i sirom, tuna steak – tuna odrezak.

Autori 'Kuharice' su Ljiljana Košić Đukez – kuharica, Vesna Zećirević – edukacijska rehabilitatorica, Ivana Matoš Buršić i Višnja Majsec Sobota – psihologinje, Damir Copić – tehnički urednik.

Višnja Majsec Sobota

Napomenimo i to da se URIHO, doprinosom stručnih radnica Službe za rehabilitaciju, jedini u našoj zemlji, a i u Europi, na što je posebno ukazala psihologinja Višnja Majsec Sobota, može pohvaliti malim priručnikom koji je donio zbirku tekstova vezanih za koronavirus, preporuke i savjete iz perspektive različitih zvanja i poslova koje u Ustanovi obavljaju, rezultate nekih istraživanja rađenih tijekom koronakrize, prijevode korisnih vodiča, informacija i uputa, preporučenu literaturu i linkove te niz drugih detalja.

Radi se o 'COVID 19 – negativnoj knjižici', plave boje, koja se u digitalnom obliku također može pronaći na stranicama URIHO-a i In Portala, dok je knjižica roze boje, o COVID 19, objavljena proteklih dana i uskoro se očekuje u digitalnom obliku.

U skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (NN 017/2019), Ustanova URIHO prilagodila je svoje mrežne stranice u rujnu ove godine, tako da navedenu knjižicu, uz ostale tekstove, mogu pratiti sve osobe s invaliditetom, s različitim vrstama oštećenja. Naime, svoje mrežne stranice uskladila je sa Smjernicama za osiguravanje digitalne pristupačnosti v2.1.2., a postavljanjem UserWay plug-ina za pristupačnost ispunjena je većina zahtjeva europske norme »EN 301 549 V2.1.2 (2018-08).

Tijekom konferencije Višnja Majsec Sobota najavila je i provedbu novog EU projekta, o kojem ćemo više u narednim tekstovima.

Naposljetku su svi prisutni darivani 'Malim kuharicama', uz prigodni domjenak.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti