TOYOTA TALK Trofejni sportaš s invaliditetom Ivan Katanušić na tribini 'Zeleno i odgovorno prema Tokyu'

U posebnom motivacijskom predavanju 'Invaliditet nije identitet' Ivan je podijelio priču o svojim izazovima i brojnim preprekama koje je kao dijete s invaliditetom imao. Njegov nesalomivi duh danas mu omogućuje da se natječe i na natjecanjima sa zdravim osobama (bez invaliditeta), s kojih također odnosi medalje

Ivan Katanušić

 

Prije desetak dana održana je još jedna konferencija SPORT FEST sa zanimljivim tribinom TOYOTA TALK: 'Zeleno i odgovorno prema Tokyu.'

Predstavljene su Toyotine zelene tehnologije s kojima će se naši sportaši Sara Kolak i Ivan Katanušić sresti uživo na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama tijekom ljeta 2021., a više o svojim iskustvima u vožnji naprednih tehnologija s okupljenima je podijelio Juraj Šebalj.

Olimpijske Igre i Paraolimpijske igre Tokio 2020.+1 bit će zasigurno 'najzelenije' do sada te najinovativnije igre u povijesti olimpizma. Čak 6,21 milijun starih mobitela iz cijelog svijeta je reciklirano za izradu medalja, 30 posto olimpijske baklje je napravljeno od recikliranog aluminija. Također, 26.000 kreveta u Olimpijskom i Paraolimpijskom selu je napravljeno od obnovljivih materijala, a dodatno fascinira i činjenica kako će se 100 posto električne energije u Olimpijskom i Paraolimpijskom selu i na borilištima dobivati iz obnovljivih izvora.

Igre u Tokiju u svakom će pogledu biti hi-tech, a jedan od segmenata koji će prednjačiti bitće transport, odnosno mobilnost sportaša, za što se pobrinula Toyota - globalni partner Olimpijskog i Paraolimpijskog pokreta. Službeni transport na OI i POI će biti na hibridni pogon, struju i na vodik, a koristit će se umjetna inteligencija u komunikaciji vozača i vozila.

Toyota će osigurati oko 3.700 vozila za mobilnost na Tokio 2020.+1 Gotovo 90 posto flote službenih vozila će biti elektrificirana što znači: hibridna električna vozila (HEV), električna vozila s gorivnim člancima (FCEV) kao što je MIRAI, plug-in hibridna vozila (PHEV) odn Prius PHV, te baterijska električna vozila (BEV) uključujući 'APM' (Accessible People Mover – pristupačno vozilo za prijevoz putnika) i e-Palette Tokyo 2020. Među elektrificiranim vozilima koja će biti osigurana, Toyota će ponuditi 500 FCEV i otprilike 850 BEV, što je najveća flota za bilo koje Igre do sada.

Zahvaljujući kombinacijama Toyotinih automobila i drugih naprednih rješenja mobilnosti, Toyota namjerava postići najnižu emisiju flote službenih vozila, u povijesti bilo kojih Olimpijskih ili Paraolimpijskih igara do sada.

Ali to ne znači da će uz nove tehnologije na igrama nedostajati emocija, za što će biti zaslužni i olimpijka Sara Kolak te paraolimpijac Ivan Katanušić.

Sara Kolak uspješna je i svima dobro poznata atletičarka koja će u Tokiju braniti zlato iz Rija. Sari se svidjela Toyotina vizija modernog transporta, a posebno roboti koji će biti na usluzi i sportašima i posjetiteljima.

- Svima će na olimpijadi biti zanimljivo vidjeti ove novitete i veselim se istraživati njihove prednosti, trebat će sigurno vremena da se na to naviknemo – kazala je Sara.

Toyotin koncept mobilnosti te korištenje robotike u asistenciji uvelike će olakšati kretanje osobama s invaliditetom, kako sportašima tako i gledateljima. Paraolimpijac Ivan Katanušić je paratletičar, europski rekorder u bacanju diska 62,13m te osvajač sedam europskih i svjetskih medalja i četiri svjetska zlata sa svjetskih igara. Toyotina mu je tehnologija pogled u budućnost i optimističan je zbog suradnje Toyota i paraolimpijaca.

- Toyota sa svojim prilagodljivim sustavima uvelike pomaže osobama s invaliditetom u ostvarenju njihova najvažnijeg prava, a to je pravo i sloboda kretanja. Otprilike 200 ovih vozila će pomagati osobama s invaliditetom da se kreću između borilišta – rekao je Ivan.

U posebnom motivacijskom predavanju 'Invaliditet nije identitet' Ivan je podijelio priču o svojim izazovima i brojnim preprekama koje je kao dijete s invaliditetom imao. Njegov nesalomivi duh danas mu omogućuje da se natječe i na natjecanjima sa zdravim osobama (bez invaliditeta), s kojih također odnosi medalje.

Jedna od inspiracija mu je američka književnica Helen Keller koja je rođena slijepa, te je tijekom predavanja citirao njenu popularnu izjavu: 'ima nešto gore od toga da se rodiš slijep, to je biti rođen zdrav, a nemati viziju.'.

Na Toyota Talku družili smo se s Jurajem Šebalj, vrhunskim sportašem, vozačem relija koji nam je dao uvid u razlike i specifičnosti naprednih tehnologija i trendova u automobilizmu, te je istaknuo:

- Ključ Toyotine strategije je to što pametno kombinira više različitih tehnologija čime osigurava različitim korisnicima da zadovolje različite potrebe bilo hibridnom, električnom ili tehnologijom vodikovih članaka.

Bliska budućnost nam donosi mnoge zanimljive hibridne kombinacije te u ovom trenutku možemo špekulirati kako će izgledati novo hibridno srce koje će dopunjavati: benzin ili plin ili bio gorivo, električna energija vodik…. Te koliko će benefita njeno korištenje donijeti za naš čišći i tiši okoliš. Za sada je napredna tehnologija skupa no za nekoliko godina ćemo se uvjeriti u njenu ekonomsku isplativost te možda umjesto benzinskog ili dizelskog automobila – birati vozila na vodikove gorivne članke.

Šebalj je komentirao kako je isprobao Toyota MIRAI, najpopularnije vozilo na vodikove gorivne članke te kako se nada da će u uskoro u Hrvatskoj biti izgrađena infrastruktura punionica kako bi automobili i autobusi na Vodik postali česti prizor na našim cestama.

Također je spomenuo kako je i sam planirao otputovati na olimpijske igre Toyota Corolla hibridom, kroz Sibir, do Tokya. Nažalost, zbog neplaniranih okolnosti vezanih za pandemiju, taj se cilj neće ostvariti, no smatra kako bi Toyota Corolla Hybrid itekako sigurno i pouzdano izdržala izazove putovanja.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti