INTERVJU, KRISTINKA ŠTEFAN Svaki mjesec je neizvjesnost hoćemo li pokrpati financijske rupe

Prekid aktivnosti u udruzi 'Mali princ' negativno je djelovao na korisnike, nedostajala su im svakodnevna druženja s vršnjacima i aktivnosti u udruzi. Prilagodili su se 'novom normalnom' i veselo vratili na svakodnevne aktivnosti s vršnjacima

Kristinka Štefan

 

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji 'Mali princ' osnovana je 1998. godine na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju. Udruga organizira aktivnosti za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama iz Grada Đurđevca i okolnih općina i djeluje u 150 četvornih metara prostora i 200 četvornih metara dvorišta u samom centru Grada Đurđevca. Udruga trenutno broji 91 člana (12 djece s teškoćama , 21 odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, 58 roditelja/udomitelja/skrbnika/podržavajućih članova)  i zapošljava 16 djelatnika. A koliko je Male prinčeve okrznula pandemija doznajte u nastavku.

Kako izgleda  funkcioniranje Udruge Mali princ od početka pandemije do danas?

- Pojavom pandemije virusa COVID – 19, a sukladno preporukama nadležnih tijela, Udruga je zatvorila svoja vrata za korisnike u razdoblju od 16. ožujka do 20. svibnja 2020. godine. Iako su korisnici poludnevnog boravka i klupskih aktivnosti (stariji od 21 godinu) kao i korisnici školske dobi bili kod kuće, nastavili su s nekim aktivnostima s roditeljima u smanjenom opsegu. Tako su na tjednoj bazi dobivali upute od svojih izvoditeljica aktivnosti i s roditeljima ih odrađivali. Aktivnosti su se odnosile na rekreaciju (vježbanje, pomaganje u poslovima izvan kuće), radnu animaciju (kućanski poslovi), kreativne aktivnosti (bojanje, crtanje, rješavanje radnih listića) i obilježavanje važnih datuma adekvatnom aktivnosti (Dan planeta zemlje).  Edukacije za sudionice projekta  'Za bolje sutra' obustavljene su u navedenom razdoblju. Aktivnosti osobne asistencije su se  kroz cijelo vrijeme provodile, ali otežano, koristeći zaštitnu opremu i u prilagođenom obliku odnosno sa što manje bliskih kontakata što je za ovu uslugu teško i sprovesti.

Od 20. svibnja 2020. godine ponovno je Udruga otvorila svoja vrata za korisnike starije od 21 godinu, a od 1. lipnja i za školsku djecu.  Rad Udruge je bio ograničen u provođenju svakodnevnih aktivnosti zbog brojnih uputa Nacionalnog stožera RH. Veći dio vremena se provodi na otvorenom, pokušava se održavati što više socijalna distanca, veći dio korisnika koristi maske prilikom obavljanja dijela aktivnosti, dezinficiraju se ruke i vodili briga o održavanju higijene. Maske koriste i zaposlenice udruge, izleti i druženja s članovima lokalnih i srodnih udruga su ukinuti.

Jeste li već morali obustaviti neku od usluga i kako to utječe na korisnike?

- Kao što sam opisala u prethodnom odgovoru, usluge u prostorima Udruge (osim osobne asistencije koja se odvija u kući) bile su prekinute devet tjedana. Korisnici su od zaposlenica Udruge dobivali zadatke kod kuće koje su provodili sa svojim roditeljima i komunicirali sa zaposlenicama koje su im bile podrška. Prekid aktivnosti u udruzi negativno je djelovao na korisnike, nedostajala su im svakodnevna druženja s vršnjacima i aktivnosti u udruzi. Prilagodili su se 'novom normalnom', i veselo vratili na svakodnevne aktivnosti s vršnjacima.

Uspijevate li financirati projekte koji su u tijeku i što je s novim aktivnostima, programima?

- Projekt i program financiran iz sredstava MRMSOSP (bivše MDOMSP) provode se kontinuirano i odobreni su za iduće razdoblje (iznosi nisu smanjeni), uz kašnjenje u uplati ugovorenog iznosa  prve rate.

Za projekt 'I ja to mogu' namijenjen djeci s teškoćama koji smo dugi niz godina financirali iz sredstva MZO, nažalost još uvijek nije raspisan natječaj za ovu školsku godinu (Područje izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje), no nastojat ćemo iznaći sredstva kako ne bi prekinuli s provođenjem aktivnosti.

Za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda također znatno kasne uplate po odobrenim Zahtjevima za nadoknadu sredstva u odnosu na ugovorne obveze, tako da je neizvjesnost svaki mjesec hoće li se uspjeti 'pokrpati' rupe, posebice što se projekt osobne asistencije odnosi gotovo isključivo na plaće osobnih asistenata koje moraju biti isplaćene u zakonskom roku kako ne bi bio blokiran žiro račun Udruge.

Udruga Mali princ

 

S obzirom na krizu u cijeloj državi i svim sektorima, je li vam drastično srezana financijska pomoć grada, županije? Kako izgleda financiranje projekata preko Ministarstva socijale?

- Sredstva županije (11.000 kuna) isplaćena su u istom iznos kao i prošle godine. Sredstva grada Đurđevca se odobravaju krajem kalendarske godine za tu godinu i nadamo se identičnom iznosu kao i prošlih godina (35.000 kuna). Od općina, jedino općina Virje financira rad naše Udruge, dok se druge općine oglušuju na naše zamolbe, i ove godine je povećan iznos sufinanciranja na 5.000 kuna (prije 3.000 kuna). 

Ministarstvo socijale nije nam smanjilo financijske iznose odobrenog projekta i programa u odnosu na prošlo razdoblje. Ministarstvo socijale je odobrilo projekt 'Svi smo mi djeca' za razdoblje 01. lipnja 2020. do 31. svibnja 2021. godine u ukupnom iznosu od 45.000,00 kn i ugovorenih 50 posto doznačilo na žiro račun Udruge sukladno ugovoru. Za prvu godinu trogodišnjeg programa 'Poludnevni boravak i klupske aktivnosti' odobrenu za razdoblje 01. lipnja 2020. godine do 31. svibnja 2021. godine  u iznosu od 210.000,00 kuna ugovorenih 50 posto sredstva doznačeno je na žiroračun Udruge sa zakašnjenjem većim od dva mjeseca u odnosu na ugovoreni rok.

Strahujete li da nećete moći pokrivati ni hladni pogon i da će udruga morati prestati s radom

- Hladni pogon uspijevamo pokrivati, s obzirom na to da su nam odobreni i projekti iz Europskog socijalnog fonda i nadamo se da kašnjenja u uplatama po projektima i programima odobrenih od domaćih donatora i ESF neće biti još veća. Za sada smatramo da nećemo morati prestati s radom, posebice i zato što se nadamo da će biti raspisani novi natječaji iz Europskih strukturnih fondova jer smo započeli s provođenjem projekta 'Kuća podrške Mali princ' kroz koji će se izgraditi i opremiti novi prostor Udruge, urediti dvorište i nabaviti kombi vozilo.

Anita Blažinović

 

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti