Nobela za medicinu dobio znanstvenik koji je na pragu otkrića uzroka autizma

"Željeli bismo shvatiti kako komunikacija između neurona putem sinapsi dovodi do učenja na višoj razini. Kako su ti posebni priključci uspostavljeni? Kako to čine neuroni? A što se događa u slučajevima shizofrenije i autizma kad su ti spojevi ugroženi?“, pitanja su na koja ovogodišnji Nobelov laureat Thomas Südhof još uvijek traži odgovore

Jedan od tri dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu je i neuroznanstvenik čije je istraživanje pripomoglo boljem razumijevanju autizma Thomas Südhof sa Sveučilišta Stanford dijelit će ovogodišnju nagradu s kolegama - američkim znanstvenicima Jamesom Rothmanom i Randyjem Schekmanom. Trojac je Nobela zaslužio za otkriće sustava koji regulira promet vezikula, dakle glavnog transportnog sustava u našim stanicama.
Znanstvenici, koji su zasebno provodili istraživanje, podijelit će oko 1,2 milijuna dolara nagrade za svoju studiju o tome kako stanica prenosi hormone i druge važne supstance.
"Kroz svoja otkrića, znanstvenici Rothman, Schekman i Südhof detektirali su nevjerojatno precizan sustav kontrole za prijevoz i isporuku staničnog tereta. Poremećaji u tom sustavu imaju štetne učinke i doprinose bolestima kao što su neurološke bolesti, dijabetes i imunološki poremećaji“ , navodi se u priopćenju Nobelova komiteta.
Rad Thomasa Südhofa usredotočuje se na to kako neuroni u mozgu komuniciraju jedni s drugima putem sinapsi (više informacija na stranici http://www.disabilityscoop.com).
"Mozak radi preko neurona koji komuniciraju putem sinapsi ", naveo je Südhof u priopćenju povodom dodjele Nobelove nagrade. "Željeli bismo shvatiti kako komunikacija putem sinapsi dovodi do učenja na većoj razini. Kako su ti posebni priključci uspostavljeni? Kako to čine neuroni? A što se događa u slučajevima shizofrenije i autizma kad su ti spojevi ugroženi?“, pitanja su na koja ovogodišnji Nobelov laureat Thomas Südhof još uvijek traži odgovore.

In-Portal